İYİ BİR SU NASIL OLMALIDIR?
-Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir.
-Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.
-Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır.
-Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
-Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.
-Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır. Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, selenyum, kurşun, cıva gibi. Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir.
-Nitrit, amonyak bulunmamalıdır. Bunlar, suyun organik maddelerle kirlendiğini gösterir. Nitrat ise kirlenmenin aşırı düzeylere yükseldiğini gösterir. Bu maddelerin içme suyunda bulunmaları tehlikelidir. Hele çocuklar için daha tehlikelidir.
-Suda 200 miligramdan fazla klorür bulunması kirlenme işareti sayılabilir.
-Flour 1 litrede 1 miligramdan az, 2 miligramdan fazla olmamalıdır.
-Demir 1 litrede 1-2 miligram bulunmalıdır.
-Suya sertlik veren en önemli maddeler kalsiyum, magnezyum ve klorür bileşikleridir.