Güncelleme Tarihi:
Arap yarımadasından gelen içli köfte "kibeh, kibbe" olarak adlandırılıyor. Bu isim kubbe biçimindeki şeklinden geliyor. Kızartması, haşlaması, uzunu, top gibi olanı, cevizlisi, fıstıklısı çeşit çeşit yapılıyor. Oya Emerk, uzun ve cevizli içli köftenin tarifini verdi...
Dışı İçin;
• 300 gr ince köftelik bulgur (ıslatılacak)
• 1 iri kuru soğan, (ince rendeden geçecek)
• 300 gr yağsız kıyma
• 1 adet yumurta
• Kimyon
• Karabiber
• Pul biber
• Tuz
• 2 yemek kaşığı domates salça
İçi İçin;
• 350 gr orta yağlı dana döş veya kuzu-koyun kıyma
• 2 adet kuru soğan (küp küp doğranacak)
• 1 bardak kırık iç ceviz
• 1 kaşık domates salçası (istenirse)
• 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
• Kimyon
• Karabiber
• 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
• Pul biber
• Tuz
Kuru soğanlar küçük küpler halinde doğranır, tereyağı ilave edilir. Hafifçe rengi dönünce kıyma ilave edilir ve kavrulur, ceviz de eklenerek yağının çıkması için birlikte bir süre çevrilir. Ilındıktan sonra, ince kıyılmış maydanoz ile baharatlar ilave edilir.
Soğutulur, kuru köfte yapar gibi avuca alınarak sıkılır, şekil verilir. Buz dolabında bir gece bekletilir
İçli köftenin dışını hazırlamak için derin bir kabın içine önceden ıslatılmış bulgur ve diğer tüm malzeme konur ve azar azar su ilave edilerek malzeme iyice özleşene kadar yoğurulur.
Hazırlanan harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır ve parmakla kenarları düzeltilerek ortası çukurlaştırılır.
Köftelerin kolay şekil alması için orta kısımları eller hafifçe soğuk suya veya yağa batırılarak açılır. Bu aşamada hamurda delikler olmamasına dikkat edilmelidir.
Önceden kuru köfte şekli verilmiş iç harç hazırlanan oval hamurun içine konur, kenar kısımlarından parmaklar yardımı ile açık ağız kısmına doğru parmaklarla hamur yukarıya doğru gelerek kapatılır, uç kısımları sivri olacak şekilde hazırlanır. Tüm harç bitinceye kadar aynı işlem yapılır. Hazırlanan köfteler bir servis tabağına konur ve üzeri kapalı olarak 1-2 saat buzdolabında bekletilir.
Bu bekletilme işlemi köftelerin iyice toparlanması içindir. Daha özlü olacağı için patlama, dağılma riski olmaz.
Hazırlanan köfteler ya kızgın derin yağda altın rengi olana kadar ya da haşlanarak servise hazır olur.
Afiyet olsun...