Güncelleme Tarihi:
Hurma tok kalmayı sağlıyor hem de vitamin mineral içeriği oldukça yüksek. Ancak tüketirken dikkatli olmakta fayda var. Hurmanın 3 küçük adeti ortalama 60 kalori içeriyor ve bu bir porsiyon meyveye denk geliyor. Dolayısıyla sahur veya iftarda 2-3 adet tüketmek yeterli olacaktır. Diyabet hastalarının hurma yerken yanında yoğurt veya fındık ile badem gibi kuruyemişlere de yer vermesi gerektiğini, çünkü böylelikle kan şekeri salınımı daha kontrollü olacağını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, hurmanın sağlığımız üzerindeki faydalarını anlattı, önemli önerilerde bulundu.
Bağışıklığı güçlendiriyor: Özellikle pandemi döneminde bağışıklık sistemi daha da önem kazandı. Ramazan’da sofraların vazgeçilmezi hurma içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklığı da güçlendiriyor. Üzerine tahin eklerseniz hurma daha lezzetli ve doyurucu olacaktır.
Hurmanın yanında ceviz ve badem gibi kuruyemiş tüketmenizde fayda var. Böylece kan şekerinizde ani değişiklik oluşturmayacağı için oruç tutarken halsizlik gibi sorunlar yaşamazsınız.
Baş ağrısına karşı etkili: Hurma içerdiği magnezyumla baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olabiliyor. Oruç tutarken baş ağrısı sorunu yaşıyorsanız özellikle sahurda hurma tüketmenizde fayda var. Hurmanın yanında bol su içmeyi de unutmayın, çünkü baş ağrınızın nedeni sıvı eksikliği de olabiliyor.
Kalp sağlığına iyi geliyor: Hurma potasyumdan zengin bir meyve olduğu için vücudun sıvı ve elektrolit dengesini sağlıyor. Bu etkisiyle kan basıncını dengeleyerek tansiyonun düzenlenmesine yardım ediyor.
Tam bir enerji deposu: Ramazan’da öğün sayısının azalmasıyla birlikte halsizlik ve yorgunluk problemleri sıkça yaşanıyor. Hurma içeriğindeki B vitaminleri sayesinde enerji sistemlerinin daha iyi çalışmasını sağlayarak, yorgunluğa da iyi geliyor.
Kabızlığa karşı koruyor: Ramazan’da vücudumuzdaki sıvının azalması nedeniyle kabızlık gibi sindirim yakınmaları oluşabiliyor. Hurma içeriğindeki lif sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığa karşı etkili oluyor.
Kas ağrılarını ve krampları önlüyor: Hurma yüksek miktarda potasyum içeriğine sahip bir meyve. İçeriğindeki potasyum sayesinde hurmanın kas ve eklem ağrısı, kramp, yorgunluk ile halsizlik gibi semptomlara iyi geliyor.
Sindirim sistemini düzenliyor: Hurma bol lifli yapısıyla sindirimi de rahatlatıyor. Ayrıca mide asidini dengeliyor ve ani acıkma ile mide yanmalarını da önlüyor. Bu etkileri nedeniyle mide problemi yaşayan kişiler de hurmayı rahatlıkla tercih edebilirler.
Kemik yapılarını güçlendiriyor: Hurma içerdiği kalsiyumun etkisiyle kemik yapılarını güçlendiriyor. Özellikle ilerleyen yaşlarda kadınlarda sık görülen osteoporoz riski için hurma öneriliyor.
Cilt sağlığını koruyor: Antioksidandan ve C vitamini yönünden zengin olan hurma cilt sağlığını koruyor. Cilt yapılarını iyileştirerek daha canlı ve nemli bir görünüm sağlıyor.