Güncelleme Tarihi:
Doç. Dr. Gazi Yıldırım, anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında gelen “gebelik sırasında veya gebelik öncesi yapılan aşıların yararları ve zararları” hakkında önemli bilgiler veriyor. Aşılama, annenin ve yeni doğanın hastalıklardan korunmasında önemli bir role sahip olduğunu belirten Yıldırım, “zararsız hatta koruyucu önemi olan aşıların yanı sıra zararlı olan aşılar da var” diyor.
Size ve bebeğinize zarar vermeyecek aşılar şunlardır:
1. Hepatit A Aşısı
2. Hepatit B Aşısı
3. Pnömokok Aşısı
4. Meningokok Aşısı
5. Hemophilus Aşısı
6. Tetanos Aşısı
7. Grip (influenza) aşısını gebeliğin 12. haftasından sonra yaptırabilirsiniz.
Gebelikte kızamıkçık, suçiçeği gibi canlı aşılar yapılmaz, zararlıdır. Bu aşıların gerek varsa gebelikten önce tamamlanmaları gerekir.
1. Suçiçeği Aşısı
2. Kızamıkçık (Rubella) Aşısı
3. Kabakulak Aşısı
4. Çiçek Aşısı
5. Sarı humma Aşısı
6. Canlı çocuk felci Aşısı (Poliomiyelit)
Kadınların kızamıkçık ve suçiçeği enfeksiyonuna karşı bağışıklığı yok ise gebelik öncesi dönemde bu aşıları yaptırmaları uygun olacaktır. Böylece gebelikte kızamıkçık ve suçiçeği geçirme riski ortadan kalkacaktır.
Hepatit B taşıyıcılığı ve hastalığı ülkemizde nispeten yaygın olup, tam olarak iyileştirici bir tedavisi yoktur. Bu nedenle en kısa sürede ailece Hepatit B taraması yaptırmanız çok önemlidir. Eğer taşıyıcılık yok ise ailenin tüm bireylerini aşılatarak bu hastalıktan korunabilirsiniz. Gebelik döneminde de Hepatit B aşısı ve serumu yaptırmanızda bir sakınca yoktur. Eğer anne Hepatit B taşıyıcısı ise doğumdan hemen sonra bebeğe Hepatit B aşısı ve serumu yapılmalıdır. Böylece bebek Hepatit B’ye karşı bağışıklık kazanarak anne sütünden geçiş engellenebilir.
İnfluenza aşısı her yıl oluşan antijene göre hazırlanan ölü virüs aşısıdır. Gebelikte kullanımında herhangi bir olumsuz etki bildirilmemiştir. Emzirme döneminde de güvenle yapılabilir. Gebeliğin ilk 3 ayından sonra influenza mevsiminde geçirecek olan tüm gebelere influenza aşısı yapılmalıdır.
Daha önce aşı yaptırmamış gebe kadınlara gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde birer ay ara ile iki doz verilir. İlkinden altı ay sonra üçüncü doz tekrarlanılır. Daha önce tetanos aşıları serisini tamamlamış gebelerde 10 yıldan fazla süre geçmiş ise tek doz verilir. Yenidoğan döneminde bebekte gelişebilecek tetanoz %60 ölümcül olacaktır, bunun önlenmesi açısından bu aşılar çok önemlidir.
Gebelikte şüpheli hayvanlarla temas durumunda kuduz aşısı ve immunglobulin yapılmalıdır.