Güncelleme Tarihi:
Ejder meyvesi, içerdiği protein, lif, karbonhidrat, C ve B vitaminleri, omega-3 ve omega-6 gibi çoklu yağ asitleri bakımından zengin pitaya meyvesi ‘süper yiyecek’ olarak nitelendiriliyor. Ancak tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ahmet Kaya, ejder meyvesinin faydalarını anlattı, tüketimiyle ilgili de uyardı.
Ejder meyvesi olarak da bilenen pitaya, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle vücut sağlığı açısından birçok fayda sağlıyor. Pitayada bulunan pinen, ilaçlarda mukoza söktürücü olarak yer alıyor ve akciğer temizliğinde büyük rol oynuyor.
Bu özel meyve metabolizmayı hızlandırarak metabolik yaşı geri sardırıcı etki yaratıyor.
Son yıllarda beslenme uzmanları tarafından ‘süper besinler’ olarak adlandırılan meyve ve sebzelere bir yenisi daha eklendi. Halk arasında ejder meyvesi olarak bilinen pitaya meyvesi içerdiği protein, lif, karbonhidrat, C ve B vitaminleriyle doğal gıda desteği görevi görüyor.
Prebiyotik ve probiyotik nedir, farkları nelerdir? İşte prebiyotik ve probiyetiklerin faydaları
Omega 3 ve omega 6 gibi doymamış yağ asitleri de barındıran pitayanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği, içerdiği pinen maddesi ile de solunum sistemimizde biriken katran ve toksin oluşumlarını çözdüğü biliniyor.
Pitaya yüksek C vitamini oranı ile bağışıklık sistemini güçlendirirken, pinen ile de solunum sistemini temizliyor. Metabolizmayı hızlandırarak metabolik yaşı geri sardırıcı etkisi de var.
Ejder meyvesi, protein, lif ve karbonhidrat bakımından bir hayli zengin bir meyvedir. C ve B vitaminlerini de içeren meyve, aynı zamanda omega 3 ve omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitlerini de barındırır.
Kan basıncını düşürme özelliğine sahip olan ejder meyvesi, yüksek tansiyon riskini önler. Likopen içeren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini de düşürür. Beslenme ve diyet listelerinde porsiyonuna uymak kaydıyla tüketimine müsaade ediliyor.
Bu meyvenin 1 porsiyonu yarım pitaya olarak kabul ediliyor. Tüketirken mutlaka porsiyon kurallarına uymak gerekir. Çünkü meyveler içeriğinde barındırdığı fruktozdan ötürü, aşırı tüketilmesi halinde kilo artışına neden olabilir.