Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmanın 6 aylık diş hekimi kontrolleriyle mümkün olabileceğini ileten Diş Hekimi Tarcan Topçuoğlu, dişçi korkusu olanlara 10 tavsiyede bulundu.
Ülkemizde her 4 kişiden 1’i diş hekimine gitmekten korkmaktadır. Belki küçük bir dolgu işlemi ile kurtarılacak bir çürük, diş hekimi korkusu yüzünden ertelenmekte ve bu da ileride telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlara yol açmaktadır. Gelişen teknoloji, tedavi yöntemlerinin çeşitliliğini de etkilemiş, başta lokal anestezi olmak üzere, genel anestezi, sedasyon gibi tedavilerle kişinin rahat ve konforlu bir şekilde diş tedavilerilerini almasına olanak sağlamıştır.
Kişilerin tedavileri sırasında karşılaştığıacılı ve travmatik durumlar diş hekimi fobisinin oluşmasında en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Bununla birlikte diş hekiminin ‘ilgisiz’ ve ‘soğuk’ tavırları da hastalar üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Kişinin korku nedeni her ne olursa olsun diş hekiminin hastaya yaklaşımı, korkunun en aza indirgenmesinde büyük önem taşımaktadır. Dolaylı tecrübeler ise çevreden edinilen izlenimlerdir. Bireyin küçük yaşta büyükleri tarafından hekimle korkutulması, kitle iletişim araçlarında diş hekiminin korku öğesi olarak gösterilmesi veya çevreden aktarılan olumsuz tecrübeler de bu kategoriye dahil edilebilir.