Güncelleme Tarihi:
Bu meyve kaktüs çeşitlerinin yenilebilen olanı olarak bilinir. İçinde bulunan siyah ve küçük tohumlarının varlığı nedeniyle kivi'ye benzetilir. Çiğnemesi uzun süren bu meyvenin tadı fındığa benzetilmektedir.
Boynuzlu kavun olarak bilinen cucumis metuliferus meyvesinin sarımsı turuncu rengi, sert kabuğu ve üzerinde çıkıntıları vardır. Tadı muz, salatalık, limon karışımı bir lezzet olarak tanımlanmaktadır. Türkiye'ye yeni gelen boynuzlu kavun Manisa, Alanya gibi yerlerde yetiştirilmekte.
Bu tropikal meyvenin içi ve dışı sarı-turuncu renktedir. Görünüşü tam bir yıldızı andırmaktadır. Güney Amerika ve Hint Adaları’nda yetişen yıldız elması aynı zamanda çok güzel kokmaktadır.
İçi sarımsak dişleri gibi gibi olan bu meyve Endonezya’da yetiştiriliyor. Asıl adı salacca zalacca olan meyvemize salak meyvesi de denmektedir. Meyvenin içi açık sarı ve pembe renklerdedir. Tadı armudu andırmaktadır.
Anavatanı Malaya yarım adası olan bu meyvenin kabukları kırmızı-sarı arasında değişmektedir. Üzerinde sivri ve yumuşak dikenleri bulunmaktadır. İçi sarı olan rambutan çok sert olduğu için emilerek tüketilir. Türkiye’de Antalya’da yetiştirilebilmektedir.
Afrika'da yetişen, pişirildiğinde tereyağına benzer bir kıvam ve lezzet veren bu meyve yiyenlere ekmeğe sürüpte yemek isteği uyandırır. Zaten bu tropikal meyvenin %47'si yağdan oluşmaktadır.
Dış görünüşü armuda benzeyen bu tropikal meyve ise Hindistan’da yetişiyor ve kutsal sayılıyor. Kabuğu çok sert olan baelin içi yumuşacıktır ve tıpkı bir gül reçeli gibi kokmaktadır.
Tohumları çıkartılıp yenilen bu meyve kalp şeklinde yuvarlak soluk yeşil, engebeli bir yüzey dokusuna sahiptir. Çok sulu, beyaz renkte ve şekerli turta gibi tadı vardır.
Dıştan bakıldığında kayısıya benzetilen duku Güney doğu Asya’da yetiştirilmektedir. Kabuğu akrep sokmaklarına karşın kullanılır. Tadı üzüm ile greyfurt arasında olduğu belirtilir.
Geçici bir süreliğine bu meyve yendikten sonra acı veya ekşi her şey tatlı olarak algılanıyor. Tohumdan çoğaltılabilen bu bitkinin meyve vermesi filizlenmeden itibaren 2-3 seneyi bulabiliyor.
Kuzey Japonya’da yetişen kabuğu bezelyeyle aynı şekilde açılan ve ekşimsi bir tadı olan akebinin iç kısmı tüketilmektedir.
Jamaika'da oldukça popüler olan bu meyvenin mango ve şeftali arası bir tadı vardır. Ayrıca Amerika kayısısı denmektedir.
Pasifik Okyanusu’nun ada topraklarında yetişmekte olan noni meyvesinin iyileştirici ve güçlendirici özelliğinden, bölge insanları, uzun senelerdir yararlanmaktadırlar. Faydaları arasında, sinir sisteminin güçlü olmasına katkı sağlamaktadır.
Türkiye'de şu anda yalnızca Mersin ve ilçelerinde yetiştirilen liçi dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilmektedir. C vitamini bakımından oldukça zengin olan liçinin kabuğu pembemsi kırmızı renkli ve serttir. Acımsı olan ve yenilmeyen kabuğu kolayca soyulabilir. Meyvesi yarı saydam-beyaz ve yumuşaktır.
Jabuticaba ağacının 20 yılda verdiği meyvesidir. Alkol yapımında kullanılan ve üzüme benzeyen bu meyvelerin en tuhaf tarafı meyvenin direk ağacın gövdesinde yetişmesi.