Adım adım resimli cevizli çörek tarifi sizlerle... Hamuru:• 75 gr kuru üzüm• 50 ml rom veya su• 2 çorba kaşığı instant maya• 65 ml ılık su• 500 ml süt• 225 gr eritilmiş tereyağı• 3 çorba kaşığı limon rendesi• 300 gr toz şeker• 5 adet sarı ve beyazı ayrılmış yumurta• 1 paket vanilya• 1250 gr unDolgusu:• 250 gr ceviz• 5 çorba kaşığı şeker• 3 çorba kaşığı koyu kakaoAyrıca• 2 çorba kaşığı sıvı yağ• 1 adet yumurta• 3 çorba kaşığı toz şeker Kuru üzümler geceden rom veya ılık su içinde bekletilir. Şişirilir. Kase içerisine ılık su ve maya konur, 10 dakika, köpük köpük olana kadar bekletilir. Sos tenceresine süt, tereyağı, limon rendesi ve şeker konur. Orta ateşte tereyağı ve şeker eriyip , pürüzsüz olana kadar ısıtılır. (Lütfen kaynatmayın, sadece sıcak olsun) üzümler süzülür. Büyükçe bir kaseye un, yumurta sarıları, vanilya, sütlü karışım mayalı karışım ve üzümler konur. Hamur yoğurma aparatı ile hepsi karışıncaya kadar 5 dakika mixerla karıştırılır. Hamur kasenin kenarlarından toplanmaya başladığı zaman olmuş demektir. Son derece yumuşak hatta biraz ele yapışan bir hamur olmalı. Genişçe bir kase 1 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlanır. Hamur içine konur, kalan yağ ile hamurun üzeri de yağlanır. Üzeri kapatılır ve ılık bir ortamda iki misli olana kadar mayalandırılır. Hamur mayalanırken iç dolgusu hazırlanır. Bunun için ceviz, kakao ve toz şeker rondoda cevizler incecik olana kadar çekilir. Yumurta beyazları da kar gibi oluncaya kadar çırpılır. Cevizli karışım yumurta beyazlarına ilave edilir. Karıştırılır ve kullanıncaya kadar buzdolabında bekletilir. İster 3 adet ince uzun kek kalıbı kullanarak, isterseniz de hamuru 3 eşit parçaya bölerek çöreğinizi yapabilirsiniz. Tezgah yağlanır, kabaran hamur yağlı tezgah üzerinde 3 eşit parçaya bölünür ve her bir parça 1 cm kalınlığında ve kek kalıplarının boyunda açılır, aralarına yine 3 eşit miktara bölünen iç dolgusu yayılır. Rulo yapılır ister kek kalıbına isterseniz de fırın tepsisine konur. Üzerleri nemli bir bez ile örtülerek tekrar mayalanmaya bırakılır. Fırına girmeden önce üzerlerine yumurta sürülüp toz şeker serpilir. Fırın 180 dereceye ısıtılır. Çörekler yaklaşık 35-45 dakika kadar pişirilir. Kürdan testi yapılır. Kek kalıbında ise 10 dakika bekletildikten sonra kalıptan çıkarılarak servis için tamamen soğuyuncaya kadar bekletilir. Afiyetle!Bu tarif oyascuisine.com'dan Oya Emerk'e aittir.