Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar, günün büyük bir bölümünde hareketsiz kalmanın kilo alımı, tip 2 diyabet, kanser ve hatta erken ölüm dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorunu riskini artırdığı konusunda yıllardır uyarıda bulunuyor. Ancak Avustralyalı araştırmacılar, oturmak yerine ayakta durmanın da kalp ve damar sorunları olasılığını azaltmadığını iddia etti.
80,000'den fazla İngiliz'in egzersiz alışkanlıklarını takip eden bilim insanları, günde iki saat ayakta durmanın dolaşım sorunları geliştirme olasılığını çok az artırdığını yani önemli ölçüde artırmadığını tespit etti. Ancak bundan sonraki her yarım saat için risk yüzde 11 oranında arttı.
Avustralyalı araştırmacılar, bu çalışma sonucunda uzun süre ayakta durmanın kalp sağlığını iyileştirmediğini ve hatta derin ven trombozu riskini artırabileceğini, ayakta durmanın kalp ve damar sorunları olasılığını azaltmadığını iddia etti.
Araştırmacılar, hareketlerini takip etmek için bileklerine akıllı saate benzer cihazlar takan ortalama 61 yaşındaki 83 yetişkinin kalp ve dolaşım verilerini analiz etti.
Daily Mail’e konuşan Sydney Üniversitesi'nde Halk sağlığı uzmanı ve çalışmanın başyazarı olan Dr. Matthew Ahmadi şunları söyledi:
“Çok uzun süre ayakta durmak, hareketsiz bir yaşam tarzını telafi etmez ve bazı insanlar için dolaşım sağlığı açısından riskli olabilir. Bu araştırma ile daha fazla ayakta durmanın uzun vadede kardiyovasküler sağlığı iyileştirmediğini ve dolaşım sorunları riskini artırdığını tespit ettik.”
Araştırma ekibi yedi yıllık bir takip sürecinde, hastaların yaklaşık %8’inin kalp hastalığı, felç ve kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler bir sorun yaşadığını tespit etti. %2’den biraz fazlası ise varis veya derin ven trombozu gibi bir dolaşım sorunu bildirdi.
Araştırmacılar, sadece birkaç saat ayakta durmanın bile dolaşım sorunları riskini önemli ölçüde artırdığını söylediler. Buna karşılık 6-10 saat arasında oturmanın dolaşım sorunları riskini biraz azalttığı görüldü. On saatin üzerinde oturulan her ilave saat, dolaşım sorunları olasılığını % 26 oranında artırdı.
Ayrıca 12 saatten fazla hareketsiz kalmak da kardiyovasküler hastalık riskini saat başına yüzde 13 artırdı.
Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi'nde yazan bilim insanları, uzun süre oturmanın sağlık için kötü olduğunu söylüyor ancak kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak isteyen kişilerin her gün uzun süre ayakta durmak yerine daha düzenli egzersiz yapmalarını tavsiye ediyor.
Sydney Üniversitesi'nde halk sağlığı uzmanı ve çalışmanın eş yazarı olan Profesör Emmanuel Stamatakis şunları söyledi.
“Uzun süre oturan insanlar için, gün boyunca bol miktarda hareket ve egzersiz, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmanın iyi bir yolu olabilir. Düzenli molalar verin, etrafta yürüyün, yürüyerek bir toplantıya gidin, merdivenleri kullanın, uzun mesafeli araç kullanırken düzenli molalar verin veya öğle yemeği saatini masadan uzaklaşmak ve biraz hareket etmek için kullanın.”
Bu yılın başlarında açıklanan veriler, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler sorunlardan kaynaklanan erken ölümlerin son on yılın en yüksek seviyesine ulaştığını ortaya koydu.
Sigara içme oranlarının düşmesi, gelişmiş cerrahi teknikler ve stentler sayesinde 75 yaş altı bireylerde kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç vakaları 1960'lardan bu yana düşüş göstermişti. Ancak artan obezite oranları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunları erken ölümlere katkıda bulunan başlıca faktörlerdendir.
Sağlıklı kalmak için 19-64 yaş arası yetişkinler her gün aktif olmaya çalışmalı ve şunları yapmalıdır:
- Her hafta en az 150 dakika bisiklete binme veya tempolu yürüyüş gibi orta düzeyde aerobik aktivitesi
- Haftada 2 veya daha fazla gün tüm ana kasları (bacaklar, kalçalar, sırt, karın, göğüs, omuzlar ve kollar) çalıştıran kuvvet egzersizleri
Ya da:
- Her hafta 75 dakika koşu veya tenisi gibi kuvvetli aerobik aktivitesi
- Haftada 2 veya daha fazla gün tüm ana kasları (bacaklar, kalçalar, sırt, karın, göğüs, omuzlar ve kollar) çalıştıran kuvvet egzersizleri
Veya:
- Her hafta orta ve şiddetli aerobik. Örneğin, 2 x 30 dakikalık koşu ve 30 dakikalık tempolu yürüyüş, 150 dakikalık orta şiddette aerobik ile eşdeğerdir.
- Haftada 2 veya daha fazla gün tüm ana kasları (bacaklar, kalçalar, sırt, karın, göğüs, omuzlar ve kollar) çalıştıran kuvvet egzersizleri
1 dakikalık şiddetli aktivite, 2 dakikalık orta dereceli aktivite ile aynı sağlık faydalarını sağlayabilir. Tavsiye edilen haftalık 150 dakikalık fiziksel aktiviteyi gerçekleştirmenin bir yolu, her hafta 5 gün 30 dakika yapmaktır.
Tüm yetişkinlerin uzun süreli oturmalarını hafif aktivitelerle bölmeleri gerekir.
Kaynak: Daily mail