Güncelleme Tarihi:
Gülgiller ailesinden olan frambuaz, ülkemizde ahududu olarak bilinir. Doğada yaklaşık 200 kadar çeşidi olduğu varsayılan kırmızı/pembe renklerdeki bu meyve tam bir antioksidan deposudur. Diyetisyen Serap Orak Tufan, frambuaz/ahududunun tüm faydalarına değindi.
Diğer tüm minik taneli meyvelerde olduğu gibi C vitamini yönünden zengindir, antioksidan aktivitesi yüksektir. Frambuaz/ahududu ile ilgili yapılan çoğu araştırma, antioksidan etkisi ve kalp damar sağlığı üzerindeki faydalarıyla ilgilidir. Bu araştırma sonuçlarına göre östrojen kaynaklı meme tümörlerinin oluşumunu engelleyici, mide ve kalın barsak (kolon) kanseri risklerini azaltıcı etkileri ortaya çıkarılmıştır.
Ayrıca kan sulandırıcı/pıhtı çözücü etkisi sayesinde ateroskleroz (damar tıkanıklığı) oluşumunu azaltarak kalp damar hastalığı risklerini düşürmektedir. Bazı araştırmalar karaciğer lezyonları üzerinde iyileştirici etkisinin olduğunu da göstermektedir.
Kan sulandırıcı etkisi nedeni ile bazı ilaçların (özellikle pıhtı çözücü) aktivitelerini bozabileceği için hastaların, bu meyveyi tüketirken mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Aynı zamanda iltihap önleyici etkisi sayesinde iltihabi rahatsızlıkların tedavisinde bağışıklık sistemini destekleyici etkisi de vardır.