Güncelleme Tarihi:
Fotoğraf, dünyaya hangi açıdan baktığımızı göstermenin en iyi yoludur. Hızla akıp giden zamanı durdurabildiğimiz tek andır. Siz de bir fotoğraf aşığıysanız ve fotoğraf çekmeye nereden başlayacağınıza dair bir fikriniz yoksa Fotoğrafçı Esma Altay’dan aldığımız bilgiler doğrultusunda önerilerimizi dikkatlice okuyun…
“Nasıl bir makine almalıyım?” fotoğrafa başlamak isteyenlerin ortak sorusudur. Bu noktada en pahalı makine en iyi makinedir şeklinde düşünmemelisiniz. Öncelikle önemli olan temel terimleri ve kavramları hızlıca öğrenebileceğiniz, fotoğraf sanatına ısınmanızı sağlayacak, ekonomik ve orta sınıf seviyesinde bir makine almanızdır.
Unutmayın, makinenizin özellikleri bir yere kadardır, bazen çok basit bir fotoğraf makinesiyle de inanılmaz duygulu ve güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bu, tamamen yeteneğinize, bakış açınıza ve yansıttığınız duyguya bağlıdır.
Isınma Turları
Makinenizi aldıktan sonra önemli olan ikinci adım teknik terimleri, püf noktaları ustasından öğrenmek için mutlaka bilen bir kişiden eğitim almaktır. Bu size, fotoğrafçılık konusunda fikir paylaşımında bulunmanızı, bir adım daha ilerlemenizi sağlayacak ve fotoğraf konusunda eleştiri gücünüzü de artıracaktır.
İlk ısınma döneminizde genellikle konu gözetmeksizin gözünüze kestirdiğiniz her şeyi fotoğraflamak isteyeceksiniz ki bu makineye alışmanız açısından oldukça etkilidir. Ancak bir süre sonra yapmanız gereken önemli diğer şey artık konunuzu ve tarzını belirlemek olacaktır.
Burada kendinize “Ne tarz fotoğraflar çekmek istiyorum?” ve “İzleyenlere hangi duyguları yansıtmak istiyorum?’” sorularını sormalısınız. Daha sonra sosyal içerikli fotoğraflar mı yoksa tanıtım, reklam fotoğrafları ya da özel gün fotoğrafları mı ilginizi çekiyor, bunu belirlemelisiniz.
Konunuzu ön plana çıkarabilmek için gereksiz objeleri fotoğrafın dışında bırakmalı, vereceğiniz mesaja yoğunlaşmalısınız. Daha sonra ise sırasıyla teknik gereklilikleri yerine getirmelisiniz. Örneğin, portre çekimlerinde odak noktanız mutlaka gözler olmalıdır.
Fotoğrafta gelişmenizi sağlayacak önemli diğer bir nokta ise her konudan farklı fotoğrafları izlemek, fotoğraf yayınlarını ve sergilerini takip etmektir. Görsel zenginliğinizin ve hayal gücünüzün artması için bu çok faydalı bir yöntemdir.
Başlangıçta düşülen en büyük yanlışlardan biri de “Asla profesyonelce fotoğraf çekemeyeceğim” şeklinde düşünmektir. Daha ileride fotoğrafa ısındığınız zaman böyle düşündüğünüz için kendinize kızacaksınız. Unutmayın, bugün tanıdığınız en ünlü fotoğrafçılar da bir zamanlar “fotoğraf” konusunda hiçbir şey bilmiyorlardı.