Güncelleme Tarihi:
Bakliyatlar içinde yer alan soya fasulyesinin zengin içeriğinden faydalanmış olan soya sütü; fasulyenin ıslatılıp öğütülmesi ve süzülmesi sonrasında oluştuğunu anlatan Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Besin öğeleri içeriği bakımından A, D ,E vitaminleri ve riboflavinden zengin bir besin kaynağıdır. 1 bardak soya sütü yaklaşık 8-10 g protein içermektedir. Soyada genistein ve daidzein başta olak üzere fitoostrojenler içermektedir. Östrojenin özellikle menopoz öncesi kadınlarda ateş basması gibi bazı belirtilerin azalmasında ve kalp damar sağlığı açısından iyi huylu kolesterolün artırılmasında katkısı vardır” dedi.
Soya sütünün laktoz içermemesi nedeni ile özellikle laktoz intoleransı olan kişilerde tercih edilebilecek iyi bir alternatif olduğunu dile getiren Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Özellikle son yıllarda inek sütü proteini alerjisi gitgide artmaktadır. Soya sütü inek sütü protein alerjisi olanlarda tercih edilebilecek bir kaynaktır. Ayrıca vejeteryanlar da (hayvansal ürün tüketmeyen) inek sütünün yerini almıştır.
Bazı çalışmalarda soya ürünleri tercih edenlerin daha iyi kilo kaybettikleri görülmüştür. Bu katkıyı soya izoflovanlarının insülin regülasyonu ve yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkilerin neden olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişilerin seçimleri arasında soya sütü yerini alabilir.
Çocuk beslenmesinde özellikle inek sütü protein alerjisi olan veya çocuğunu vegan beslemek isteyen ailelerde soya sütü tercih edilse de kalsiyum içeriği açısından inek sütüne kıyasla oldukça fakirdir. Ayrıca inek sütü D vitamini ve riboflavince daha zengindir.
Badem sütüne oranla yüksek protein içermesi nedeni ile vejetaryen sporcularda tercih edilebilecek bir süttür. Fakat formunu korumak isteyen atletlerde badem sütü tercih edip içerisine protein ilave edebilir” diye konuştu.