Güncelleme Tarihi:
Kilo fazlalığının, hormon değişikliklerine neden olarak kanda serbest testesteron ve östrojeni artırdığını kaydeden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, bu durumun da özellikle genç kadınlarda akneyi fazlalaştırdığını söylüyor.
Fazla kilo birçok hastalık için neden teşkil ederken, araştırmalar, kilo ile deri sorunları arasında da yakın bir ilişki olduğunu gösteriyor. Kiloya bağlı olarak artan androjen seviyesi akne (sivilce) oluşumuna neden oluyor. Bu sorun en yoğun ergenlik döneminde ortaya çıkıyor.
Yüz, omuzlar, sırt ve göğüsteki yağ bezleriyle ilgili bir deri hastalığı olan akne, özellikle gençlerin kabusu olabiliyor. Genellikle 12-18 yaşlar arasında görülen ve gençlerin bu en hassas olduğu dönemlerinde bazen psikolojik rahatsızlıklara yol açabilen akneler, kilo almaya bağlı olarak artış gösteriyor.
Akne nasıl oluşur?
Toplumda gençlerde yaklaşık yüzde 20 oranında akne gözlendiğini belirten Dr. Mehmet Coşkun Acay, aknenin oluşumunu şöyle anlatıyor: “Yağ bezlerinin ürettiği sebumun, ölü hücrelerle beraber, boşaltım kanalını tıkaması, bu tıkaçlara bağlı siyah ve beyaz komedonların oluşması, yağ bezi içerisinde bulunan Propionibacterium acnes bakterilerinin aşırı üremesi, yağ bezi yapısının neticede çatlaması akne nedeni olarak açıklanmaktadır.”
Akneler, vücudun birçok farklı bölgesinde görülebildiği gibi kilodan dolayı özellikle kıvrım alanlarının kapalı kalmasına bağlı, sürtünme ve terleme artışı ile tetiklenen koltuk altı ve kasık bölgesinde ise büyük ve ağrılı sivilceler oluşabiliyor. Kalça bölgesindeki sivilcelere ise kilonun yanı sıra sentetik vücudu saran giysiler de etken olabiliyor.
Şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durun!
Fazla kilonun yanı sıra genetik yatkınlık, stres ve yoğun yağlı kozmetik ürünleri kullanımının da akneye neden olduğunu belirten Dr. Acay, toplumda yaklaşık %10 oranında görülen polikistik over (yumurtalık) hastalığında da akne sıklığı ve kilo fazlalığına daha sık rastlandığını söylüyor.
Dr. Acay, aknenin tetiklenmesini önlemek için en azından rafine edilmiş şeker ve şeker oranı yüksek gıda tüketiminden uzak durulması ve stres kontrolü sağlanarak daha sakin bir yaşam tarzının seçilmesini öneriyor.