Güncelleme Tarihi:
“Nasıl bir anne/baba olmak istiyorum ve çocuğum için neler önemli?”
Kendime bu soruyu daha anneliğimin en başında sormuş, üzerinde çalışmış olmak isterdim diyen Profesyonel Koç ve Eğitmen Neslihan Erdoğdu’nun, çocuk yapmaya karar veren çiftler ve her yaşta çocuk sahibi olan anne babalar için bir rehber olma niteliğinde kaleme aldığı kitabı “Fark Yaratan anne baba” yayımlandı.
19 yıl eğitim sektöründe değişik görevlerde bulunduktan sonra, son 11 yıldır profesyonel koçluk yapan ve koçluk eğitimleri veren Neslihan Erdoğdu, “çocuk sahibi olmak ve yetiştirmek aslında tam da dünya turuna çıkmak gibi hazırlanılması gereken bir durum. Hele bir dünyaya gelsin bakalım, huyu suyu nasıl olacak, nerelerde tökezleyeceğiz bir bakalım diyemeyeceğimiz kadar önemli ve geri dönülmez bir süreç” diyor. Kitap, bu süreci olabildiğince doğru anlamak, kurgulamak ve doğru ilerlemek için yol gösterici. Kitap, her anne babayı kendi idealindeki noktaya götürecek bir yaklaşımla, ebeveynlerin kendilerini bulması; sorgulaması, keşfetmesi ve ebeveynliklerini gözden geçirip değişim fırsatı yaratmaları amacıyla yazılmış.
“Nasıl bir evlat hayal ediyorsunuz?”
“Fark Yaratan Anne Baba” kitabı, ebeveynliğin bütünsel olarak ele alınması amacıyla dört temel bölümden oluşuyor. Kitap; davranışları ve sonuçlarını barındıran bedensel boyut, düşüncelerimiz, inançlarımız, kalıplarımızla, ön kabullerimizle ilgili olan zihinsel boyut, duygularımız ve ilişkilerimizle ilgili olan duygusal boyut ve nasıl bir aile olduğumuz, çocuğumuzun nasıl bir birey olacağı, kendisi dışındaki her şey ile olan ilişkisini ele alan toplumsal taraf ile yani büyük resimle ilgili olan ideal boyut başlıklarından oluşuyor.
“Nasıl bir annesiniz/babasınız ya da olmak istiyorsunuz? ve “Nasıl bir evlat hayal ediyorsunuz?” soruları, “Fark Yaratan Anne Baba” kitabının ana fikrini oluşturuyor. Sorular ile büyük resmin ortaya konduğu kitapta, ebeveynlerin, çocuklarının sahip olmasını istedikleri değerlerin öncelikle kendilerinde olması gerektiğine odaklanan yazar, “çocuğun ileri dönemde hangi değerlere sahip olacağı, nasıl bir insan olacağı tamamen anne/babaların yarattığı bir sonuçtur. Armut dibine düşer. Unutmayalım ki bugün onaylanmayan değerlere sahip yetişkinler, bir zamanlar masum bebeklerdi, çocuklar her zaman çocuk kalmayacak” diyor.
“Her ebeveyn koçluk becerilerine sahip olmalı”
Koçluk iletişiminin, anne/ baba, çocuk İletişimini güçlendirmek için çok önemli olduğuna dikkat çeken Neslihan Erdoğdu, “tüm ebeveynlerin koçluk becerisi kazanması gerekiyor. Koçluk; kırmadan düzeltmek, kişiye ayna olmak, nötr davranmaktır. Ebeveyn koçluğu için 'Çocuğumuz eşsiz ve değerlidir', 'Çocuğumuz farklı ve eksiksizdir', 'Çocuğumuz ihtiyacı olan tüm kaynaklara sahiptir' kabulleri önemlidir” diyor.
“Keşke bugünkü aklım olsaydı” dememek için…
Kitabında Filozof Kierkegaard’ın “Hayat ileriye doğru yaşanır, geriye doğru anlaşılır…” sözünü hatırlatan yazar, ebeveynlere, çocukları büyüdüğünde “keşke, bugünkü aklım olsaydı…” dememek, değerleri doğrultusunda bir çocuk yetiştirmek için bu kitabın ebeveyn koçluğu yapmak üzere yazıldığını ifade ediyor.
Kitapta dört ana konu altında çok sayıda soru yer alıyor. Bu soruların bir tek doğru cevabı yok, çünkü her birimizin hayatları farklı, farklı koşullarımız var. Bu nedenle cevaplar birbirinden başka olacak. Aslında en kritik olan da bu; “size göre olmalı” diyen Neslihan Erdoğdu, çocuk yetiştirme sürecinde annelerin, komşuların, çevrenin cevapları değil, ebeveynlerin çocuklarının gerçekliklerini unutmadan, onların potansiyeli ve kendi idealleri üzerinden cevaplarını bulmanın, sorgulamanın ve içsel yolculuğun önemli olduğuna dikkat çekiyor.
“Fark Yaratan Anne Baba” kitabında; aile sisteminin dinamiklerinden, prensiplere, vicdana sahip olmak ve oldurmak konusundan; duygulara, annenin ve babanın kendisiyle ilişkisinden, kültür ve toplumun etkilerine, zihinsel kalıplardan motivasyon geri bildirime kadar yol gösterecek bir çok ara başlık yer alıyor.