Güncelleme Tarihi:
Evlenmeden önce bir kadının yapması gerekenler neler?
Tüm kızların veya kadınların menarş yani ilk adet görmeye başlamalarından itibaren 6 ayda bir düzenli jinekolojik kontrolden geçmeleri gerekir. Evlilik öncesi de müstakbel eşiyle birlikte mutlak bir hekim kontrolü şart.
Burada kadınları ikiye ayırmak gerekir. Birincisi; daha önce herhangi bir cinsel ilişkide bulunmamış, cinsel yönden aktif olmamış hanımlar, ikincisi de cinsel yönden aktivitesi başlamış yani daha önceden evleneceği kişiyle veya bir başkasıyla cinsel birliktelikleri olmuş hanımlar.
Hangi testleri öneriyorsunuz?
Zaten hem erkek hem kadın evlenmeden önce mutlaka cinsel yolla bulaşan ve kan yoluyla bulaşan AIDS, Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz(frengi Hastalığı ) için testlerini mutlaka yaptırıyorlar. Bu testler yapılmadan nikâh dairelerinde şu anda nikâhları kıyılmıyor bildiğim kadarıyla. Dolayısıyla bu testleri hem erkek hem kadın yaptırmak zorundadır.
Cinsel yönden aktivitesi başlamış kadın ne yapmalı?
Onların zaten başta da belirttiğimiz gibi düzenli olarak bütün kadınlar gibi 6 ayda bir kadın doğum uzmanına giderek muayenelerini olmuş ve rahim ağzı kanseri için pap smear testlerini yaptırmış ve kontrolden geçmiş olmaları gerekiyor. Ayrıca eğer kısa sürede bir çocuk planları yoksa kendilerine uygun bir doğum kontrol yöntemini de sorgulamış ve uyguluyor olmaları gerekli. Evlendikten hemen sonra çocuk planlıyorlarsa bazı ek testlerin yapılması ve 3 ay öncesinden doktorunun önereceği vitamin takviyesine ihtiyaç var.
Erkekler için öneriniz?
Aynı şekilde erkekte de eğer bir problemi varsa, örneğin bu bir ereksiyon (sertleşme) problemi olabilir veya bir akıntı problemi gibi o zaman mutlaka bir üroloji uzmanına gidip ayrıca muayene olması gerekir. Bunun dışında müstakbel eşiyle birlikte onun muayenesinde bulunması aile planlaması veya cinsel sorunlar üzerine fikir sahibi olup sorgulamak üzere katkı yapması uygun olur. Daha ilk kez cinselliği yaşayacak bir hanımla evlenecek erkeğin anlayışlı, sabırlı ve şefkatli olması gerekir. Ayrıca biz ilk cinsel denemede insiyatifi eşine bırakmasını ve zorlayıcı olmamalarını öneririz. Adet düzensizliği olan veya bir başka hastalığı olan kadınların yine bunların kontrollerini düzenli olarak yaptırması gerekiyor.
Daha önceden cinsel ilişkisi hiç olmamış, cinsel yönden aktif olmayan kadın için farklı ne var?
Jinekolojik muayenesi daha farklı tabiî. Burada bizim önerimiz dış genital yapının kızlık zarına zarar verilmeden değerlendirilmesi. Doğuştan kızlık zarının yapısı önemli... Gerçi bu muayeneyi kızlık zarının bozulup bozulmadığını belirlemek için yapmak kanunen suçtur. Bir hekim için hastanın kendi isteği ve rızası dışında yapması da suçtur. Ama genç kızlarımızın ilk gecede veya ilk ilişkide sorun yaşamamak adına kızlık zarlarıyla ilgili, bunların kalınlığı- genişliği- ilişkiye müsait olup olmadığı üzerine bir muayeneden geçmelerinde bir fayda vardır. Ayrıca cinsel yönden bilgilendirilmeli.
Genelde bizim toplumumuzda aileden veya çevreden başka kadınlar veya büyükler, ablalar kuzenlerden bilgi edinmeye çalışıyor. Günümüzde internet veya yazılı medya da bu konuda yeterli bilgi sağlıyor ama çoğunluk bundan faydalanamıyor. Bu durumda sağlanan bilgiler ne kadar sağlıklı olabilir bilinmez. Kadın ve erkek anatomisinin, cinselliğin çiftler tarafında mutlaka bilinmesi lazım ki genç kızlar , çiftler ilk beraberlikte bir problem yaşamasın.
Vajinismus çok sık rastlanan bir rahatsızlık mıdır? Nasıl önlenir?
Bizim toplumumuzda çok sık karşılaştığımız sorunlardan biri vajinismustur. Vajinismus da altta yatan nedenler geçmişinde ensest veya bir tecavüz girişimi gibi bir takım travmalara maruz kalma veya kız çocukları üzerinde küçüklükten beri süregelen ağır baskılardır. Bizde çoğunlukla toplum içindeki ve aile içindeki baskılar, geleneklerimizden dinimizden kaynaklanan yasaklamalar korkutmalar nedendir. Bunlar daha ilerde Vajinismus'un nedeni olarak ortaya çıkıyor ve bu olacaksa zaten bunu yaşamadan da bilemiyor genç kızımız.
İlk anda bunun doğal bir şey olduğunu cinsel ilişkinin yemek, banyo yapmak gibi normal insanın yaşamı içinde bir fonksiyon olduğunu kabullenmesi lazım. Burada ilk ilişkisine girecek, yeni evlenecek bir hanıma ve kocasına tavsiyemiz ilk beraberliklerinde insiyatifin mutlaka hanımda olmasına izin vermeleri ve biraz sabırlı anlayışlı olmalarıdır. O anlayış olursa belki olacaksa da bir kısım vajinismus sorunları daha başlaman atlatılabilir. Bu tamamen çünkü psikolojiktir o genç kız bunu istemeden yapmaktadır. Olmasını istememektedir aslında böyle bir sorunun bilinçaltında yatan problemleri aşamadığından olmaktadır. Burada erkeğin anlayışlı davranması çok önemlidir. Böyle bir sorun varsa da en kısa sürede cinsel sağlıkla ilgilenen psikologlara ve psikiyatri uzmanlarına her iki eş birlikte başvurmalı.
Çocuk planlamayanlar ne zaman nasıl korunmaya başlamalı?
Gebelikten korunma önemli. Bizim evlenmeden 3 ay önceden kontrole birlikte gelmelerini söyleme nedenlerimizden biri bu. Çünkü o çift için en sağlıklı korunma yöntemi ne olacak, daha önce geçirdiği veya ailesinde görülmüş kalıtımla geçen hastalıklar var mıdır? Bunlar belirlenir. Doğum kontrol hapı mı uygun olacaktır? Prezervatif mi kullanacaklar? Nasıl korunacaklarını eşler seçecek biz yönlendireceğiz. Bizim hedefimiz tüm aileleri planladıkları zaman ve sağlıklı bir çocuk sahibi olmalarıdır. İstenmeyen gebeliklerin bir şekilde kürtajla veya düşükle sonlanmasını da istemeyiz. Her şey planlı olduğu zaman hem gelecekleri açısından hem mutlulukları açısından daha az sorun çıkıyor. Kullanmaları için herhangi bir tıbbi engel yoksa daha önce çocuk sahibi olmamış bir çifte ilk önerdiğimiz kontrol yöntemi doğum kontrol haplarıdır. Bunların kullanımı son derece basittir.
Yan etkileri az koruyuculukları da yüksektir. Tabi ilk kullanılan bir iki ayda zaman zaman alışma ile ilgili problemle çıkabildiği için nikâh tarihinden iki ay öncesinden doğum kontrol haplarının başlatılmasını öneriyoruz. Bunu kullanmak istemeyenler içini kolda cilt altına yerleştirilen yine etkili bir yöntem implantlar var. O da olmazsa etkinliği biraz daha az prezervatif - diyafram gibi bariyer yöntemleri var. Kadınların kullanabileceği veya kadın prezervatifleri kondomları sayabiliriz. Burada aileye en uygun yöntemin en etkili yöntemin hangisi olduğunu konuşarak birlikte karar vermek uygun olur.
Sonuç olarak söylemek istediğiniz?
Sonuç olarak şunu söylemek lazım yeni evlenecek adayların mutlaka 3 ay öncesinden hiç çekinmeden bir hekime başvurarak muayenesini olup korunma yöntemleri hakkında hastalıklar hakkında genel anatomik yapıları hakkında bilgi edinmeleri, bir kontrolden geçmeleri ve aydınlanmaları gerekiyor. Mutlu bir evlilik için cinselliğin öğrenilmesi bilinmesi gerekir. Erkeklerin daha anlayışlı ve sabırlı olmaları, kızların da biraz daha inisiyatifi ele almak için bu konularda araştırarak sorarak bilgilenmiş olmaları ve de etkili bir doğum kontrol yöntemini de uygulamaya başlamış olmalarını öneriyoruz. Tüm yeni evleneceklere ve evlenenlere sağlık ve mutluluklar!