Güncelleme Tarihi:
Evde ekonomi, bilinçli alışverişle başlar. En uygun fiyatlıyı mı tercih edeceğiz, tasarrufa daha geniş açılı bakıp, daha verimli, daha etkin, dolayısıyla daha uzun süreli kullanılabilecek ürünleri mi tercih edeceğiz?
Alışveriş sırasında kaliteden taviz vermek, ucuz olanına yönelmek size ekonomi sağlamaz. Tam tersi bir İngiliz atasözü der ki: “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.” Gıdada da, bakım ve temizlik ürünlerinde de markalı, güvenilir olanları tercih etmek size her anlamda ekonomi sağlar.
Yemeğinizi dışarıda yediğinizde hem fastfood tarzı yemeklerden uzak durarak sağlıklı beslenmiş olur hem de yemek masrafınızı azaltmış olursunuz. Daha sağlıklı beslendiğiniz için daha az hastalanıp tedavi için de ekstra para harcamaktan kaçınmış olursunuz.
Dikkat etmemiz gereken bir diğer husus yiyecek maddelerin doğru saklanmasıdır. Genellikle çalışan ailelerin evlerinde yemek yapmaya zaman kalmadığından ekmekler bayatlar, buzdolabına alınan sebzelerin bir kısmı çürür ve çöpe gider. Fasulye, pirinç, mercimek, un, bulgur gibi kuru gıdaların kullanım tarihleri geçtiğinden böceklenir ve çöpe atılır.
Paranızın çöp olmaması için önce doğru alışveriş yapmalı, ihtiyacınız olmayan ve kullanmayacağınız şeyleri “evde bulunsun” mantığı ile almamalıdır.
Ekonomik bir mutfak alışverişi için mevsimi takip etmek şarttır. Aralık-ocak-şubat-mart aylarının sebzeleri olan ıspanak, kereviz, pırasa, pazı, kara ve beyaz lahana, karnabaharın tam zamanıdır ve fiyatları el yakmaz.
Nohut, kuru fasulye, mercimek, bulgur gibi baklagiller kış aylarının en sağlıklı, doyurucu ve kış sebzeleri ile uyum sağlayan lezzetli ve bereketli yiyecekleridir.
Market raflarındaki etiketlere mutlaka bakın. Birbirine eş değer kalitede markalar arasında bile fiyat farkları vardır. Mümkün olduğunca yine markalı, güvenilir ancak hesaplı olanlarını seçin. Ucuz olan her zaman tasarruf sağlamaz bunu bilin. Daha çok miktarda kullanmanızı gerektirecek, size daha çok elektrik, su ya da başka kaynak harcatacak ürünler etikette ucuz olsa bile size daha çok maliyet yaratır. Bunları da göz önünde bulundurun.
Zaman zaman aracınızla şehir dışına çıktığınızda bağlık-bahçelik yerlerden geçerken yol üzerinde bahçesinde yetiştirdiklerini satan köylülere rastlarsınız. Yol üzerinde satıcı yoksa bile kasayla toptan domates, biber, salatalık; mevsimine göre elma, armut, şeftali gibi taze meyve-sebzeyi her zaman pazardan marketten alacağınız fiyatın çok çok altında satın alırsınız. Bu tür fırsatları değerlendirin.
Şimdi de hemen hemen tüm buzdolaplarının buzluk kısmı derin dondurucu yani no-frost özelliğe sahip, hem de pek çok evde sadece derin dondurucu dolaplar var. Patlıcan, biber gibi sebzeleri yazdan kurutarak, tarhananızı, reçelinizi, salçanızı evinizde kendiniz yapabileceğiniz gibi toptan aldığınız mevsim balıklarını, sebzeleri, meyveleri kullanacağınız kadar porsiyonlar halinde yıkayıp kuruladıktan sonra kullanıma hazır halde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Doğranmış kuru soğanlar, soyulup doğranmış domates, temizlenmiş levrek, hamsi gibi balıklar, bezelye, haşlanmış nohut, fasulye gibi hemen hemen çiğ ya da pişmiş halde pek çok ürünü dondurmanız mümkün. Derin dondurucu için hazırladığınız gıdaların üzerine küçük bir etiket koyarak tarih yazmayı da unutmayın.