Evcil Hayvanlar Alerji Yapabilir

Güncelleme Tarihi:

Evcil Hayvanlar Alerji Yapabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2011 14:00

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu’ndan öneriler…

Haberin Devamı

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, evimizde beslediğimiz, son derece sevimli olan evcil hayvanların alerji oluşturduğu zamanlarda büyük sorun yarattığını dile getiriyor ve çözüme yönelik önerilerde bulunuyor.

Toplumumuzda beslenen evcil hayvanların % 62’sinin köpek, % 37’sinin ise kedi olduğu belirten Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi hayvan alerjisinde de alerjik olunan maddeden uzak durmanın çok önemli olduğunu vurguluyor.

Kedi ve köpek alerjisinde, alerjik reaksiyonun çoğunlukla hayvanın salya ve idrar gibi atıklarına karşı geliştiğini, hayvan tüyünün bu maddeler için sadece bir taşıyıcı rol üstlendiğini anlatan Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, bu durumun hayvanın tüyünün uzunluğu ile ilgisi olmadığını belirtiyor. Ayrıca, özellikle kedi alerjisinin çok kalıcı ve bulaşıcı bir madde olduğuna, hayvanla aynı evi paylaşan insanların kıyafetlerinin ortak yaşanan okul - işyeri gibi birçok alana taşınabildiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Alerjik Kişilere Öneriler

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; evde hayvan ile birlikte yaşamayı tercih eden alerjik bireyler, hayvanı mümkün olduğunca sık yıkayarak üzerindeki alerjik maddeyi uzaklaştırabileceklerini belirtiyor. Hepa filtreli elektrik süpürgeleri ile sık yapılan ev temizliğinin bu yönde en çok etkili yöntem olduğuna, halıları kaldırmanın, yastık yorgan için özel alerjen geçirmeyen kılıflar kullanmanın önemine ve ev hayvanlarının yatak odalarına girmesinin engellenmesi gerektiğine değiniyor.

Hayvan alerjenleri küçük ve havada uzun süre asılı kalabilen maddeler olduğundan dolayı, hava temizleyici aletler havada asılı olan alerjik maddeyi büyük oran da uzaklaştırabiliyor.

Çok kalıcı olabilen kedi alerjeni, kedi evden uzaklaştırılsa bile halılarda 20 hafta, koltuklarda ise 5 yıl var olmaya devam edebiliyor. Bu nedenle alerjenden tam korunmak pek mümkün olamadığından, böyle durumlarda aşı tedavisine başvurmak gerekiyor. Aşı tedavisi dilaltı damla yöntemiyle yapıldığında 3-5 yıl arası değişebilen süre sonunda vücut hayvan alerjenine alerjik yanıt vermez duruma geliyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!