Evcil hayvanı ölen çocuğa yaklaşım nasıl olmalı?

Güncelleme Tarihi:

Evcil hayvanı ölen çocuğa yaklaşım nasıl olmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2015 13:00

Yaşadığı duyguları ciddiye almalı ve onunla birlikte yas tutmalısınız.

Haberin Devamı

Evcil hayvanlar, çocukların duygularını yansıttığı ilk arkadaşlarıdır. Çocuklar; güven, şefkat, empati, merhamet, üzüntü duygularını belki de ilk defa evcil hayvanları sayesinde tanırlar. Onunla birlikte büyüyen evcil hayvanı sayesinde çocuğunuzun öz güveni de sağlıklı gelişir. Çocuk, bazı korkularının üstesinden evcil hayvanıyla birlikte gelebilir. Anne babasıyla iletişim problemi yaşadığı zamanlarda evcil hayvan, çocuk için bir sığınak olabilir.

Çocuğunuzun üzüntüsünü hafife almayın

Evcil bir hayvanın kaybı ile bir yakınınızın kaybı arasında fark yoktur. Çocuğunuzun yaşadığı üzüntü oldukça yoğun olabilir. Onun üzüntüsünü ciddiye almalısınız. Yaşadığı üzüntüyü küçümseyerek, ölümü yok sayarak onu sakinleştirmeye çalışmamalısınız.

Çocuğunuzla birlikte yas tutun

Çocuğunuzun evcil hayvanı öldüğünde verdiği ilk tepki "şok etkisi" olacaktır. Çocuk şok etkisindeyken hayvanının öldüğünü kavramada güçlük çekecek, dünya ile bağ kurmada zorlanacaktır. Yaşadığı duyguları ciddiye almalı ve onunla birlikte yas tutmalısınız. Duymuş olduğunuz üzüntüyü dile getirmeli, çocuğunuzun çektiği acıyı yaşamasına izin vermelisiniz.

Haberin Devamı

Çocuğunuzu acıyla yüzleştirin

Çocuğunuzu zor da olsa yaşadığı acıdan uzak tutmamaya çalışın. Ölüm gerçeğiyle tanışmış olması ve acı hissini olması gerektiği kadar yaşaması çocuğunuzun kişiliğini daha güçlü hale getirecektir.

Çocuğunuza anlayış gösterin

Evcil hayvanını kaybeden bir çocuk bazen anne babasını suçlayabilir. Örneğin köpeğine daha iyi bakılsaydı, gezdirilseydi, yemek yedirilseydi köpeğinin ölmeyeceğini savunabilir. Çocuğunuz yaşadığı acının etkisiyle sizi suçlasa da ona karşı anlayışlı olun.

Çocuğunuzu yeni hayatına hazırlayın

Ölüm sonrasında yaşadığı şok ve yas tepkilerini veren çocuğunuz belli bir süre sonra kabullenme aşamasına geçecektir. Kabullenme aşamasında çocuğunuza eski dostu olmadan başlangıç yapması konusunda cesaret verin. Yeni hayatına belli bir süre sonra başka bir evcil hayvan sokabilirsiniz.

Psikolog Çisem Doğanlaroğlu 

BAKMADAN GEÇME!