Güncelleme Tarihi:
Ev kazalarının ve yaralanmaların çocuklar için ciddi sorunlara yol açtığı bilinen bir gerçek. Genellikle banyoda ve mutfakta yaşanan bu kazaların önlenmesinde anne ve babaların eğitimi önemli bir rol oynuyor.
Çocukluk çağı yaralanmalarının çoğu alınabilecek basit önlemlerle engellenebilir. Özellikle banyo ve mutfaklarda yaşanan ev kazaları için güvenlik önlemlerini şöyle sıralayabiliriz:
Banyoda Güvenlik
Çocuğunuzun düşme ve zehirlenme tehlikesi ile en fazla karşı karşıya kaldığı yer olan banyoda almanız gereken önlemler:
* Çocuğunuzu banyoda tek başına bırakmayın.
* Çocukların tuvalet veya banyoda boğulmasını engellemek için klozet kapağını kapalı tutun.
* Elektrikle çalışan aletleri fişe takılı halde bırakmayın.
* Tüm banyo ürünleri, temizlik malzemeleri ve ilaçlar çocukların ulaşabileceği yerlerden uzakta, kilitli bir dolapta tutun.
* Banyoda kaymayı engellemek için plastik paspaslar kullanın.
* Çocuğunuzun küvette boğulma tehlikesini engellemek için, 10 cm‘den fazla suyla doldurmayın.
* Çocuğunuzu banyo yaptıracağınız suyun sıcaklığını önceden kontrol edin. Banyo suyunun sıcaklığının 36°C, oda sıcaklığının 22-24°C olması gerektiğini aklınızdan çıkarmamanızda fayda var.
* Banyoda bulunan sert yüzeyleri ve sivri köşeleri plastik örtülerle sarın.
* Çocukların tek başına banyoya girmelerini engelleyin.
Mutfakta Güvenlik
Pişmekte olan yemekler, kap-kaçak ve ayrıca da yemeğin hazırlanmasıyla meşgul olduğunuzdan çocuğunuza gereken şekilde dikkat edememeniz, mutfağı tehlikeli bir yer haline getiriyor. Çocukların özellikle havuç, sosis, fıstık, sert şekerler gibi yiyeceklerden uzak tutulması gerekiyor. Bu yiyeceklerin dikkatle hazırlanması gerekmektedir. Çiğ havuç yedirmemek, üzümleri uygun biçimde soyduktan ve kestikten sonra vermek uygundur. Çocuklarınıza sert şeker ve fıstık vermemeye özen göstermelisiniz.
Prof. Dr. Fikriye Sarıkayalar