Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri olan 'hareketlilik' kavramını bisiklet aracılığı ile toplumun her kesimine yaymayı amaçlayan ETİ ve Aktif Yaşam Derneği, 2016 yılında Sarı Bisiklet Projesi kapsamında İstanbul’da ‘kadınlara’ ve ‘mahallelere’ odaklanacak, kadınların öncülüğünde mahallelerde bisiklet kullanımını teşvik edecek.
Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi’nin 2016 hedefleri, 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Günü’nde düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. Geçtiğimiz yıl, bisikletli ulaşımı yaşam tarzı haline getirmiş kadınların bir araya gelmesine öncülük ederek Bisikletli Kadın İnisiyatifi oluşumuna ilham veren ve İnisiyatif ile birlikte yıl boyunca kadınlarda bisiklet farkındalığı yaratacak uygulamalar gerçekleştiren Sarı Bisiklet Projesi, 2016 yılında mahalle yaşamına bisikletle hareketli yaşamı entegre etmeyi amaçlıyor. Proje için pilot olarak belirlenen mahallede yıl boyunca eğitim ve etkinlikler düzenleyecek olan Sarı Bisiklet, öncelikle kadınları, kadınlar aracılığıyla da tüm mahallelileri bisiklete binmeye teşvik edecek.
İstanbul’da mahalle kültürünü en güzel yansıtan ve koruyan semtlerden Beykoz’un pilot bölge olarak seçildiğini belirten ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, ‘Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’ndeki kadınlarımızın öncülüğünde başlatacağımız dönüşümü tüm Türkiye’ye duyurmak ve kadınları bisikletli hayata teşvik etmek istiyoruz. Çamlıbahçe Mahallesi’nde projemize gönüllü rol modellik yapan kadınlar, mahallede bisiklete binmek isteyen diğer kadınlara örnek olacak ve çarpan etkisi yaratarak bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaya katkı sağlayacaklar.’ dedi.
Sarı Bisiklet Projesi, Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi’nde ilk olarak ev hanımlarının sıklıkla gerçekleştirdiği ‘altın günü’ için bir dönüşümü hayata geçirdi. Kadınların birbirlerine altın almak yerine bisiklet hediye etmelerini teşvik eden Sarı Bisiklet Sosyal Sorumluluk Projesi, bu yolla mahallede kadınların bisiklet sahipliğini de artırmayı amaçlıyor. Bisiklet günü yaklaşımını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten ETİ İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, ‘Bisiklet günlerinin yanı sıra gerçekleştirmeyi planladığımız pek çok etkinlik mevcut. Bisiklete binmeyi bilmeyenlere eğitimler, annelerin çocuklarını okula bisikletle götürebilmeleri için güvenli sürüş eğitimleri, hafta sonlarında ailece katılabilecekleri toplu sürüş aktiviteleri, Ramazan ayında iftar sonrası mahallelilerin katılımıyla bisiklet sürüş etkinlikleri bunlardan sadece birkaçı.’ dedi. Geçtiğimiz 2 yılda on binlerce ilköğretim öğrencisine bisiklet eğitimi veren Sarı Bisiklet Projesi 2016 yılında, Beykoz çevresindeki ilkokullarda eğitimlerine devam ederek 5 bin çocuğun daha bisiklete binmeyi öğretecek. Sarı Bisiklet Projesi ayrıca mobil tamir aracı ile İstanbul sokaklarında bakıma ihtiyacı olan bisikletlerin ücretsiz tamirini yaparak atıl durumdaki bisikletleri sokaklara geri kazandırmaya devam edecek.
Sarı Bisiklet’in Beykoz Çamlıbahçe Mahallesi Temsilcisi Yasemin Kuş “Ben de artık çocuklarımla birlikte bisiklete binmek istiyorum. Hem onlarla daha iyi vakit geçirmek, hem onlara örnek olabilmek ve sağlıklı alışkanlıklar edinmelerini sağlamak için beni de bisikletle görmelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Mahalledeki bisikletli kadınlar olarak çocuklarımızı okula bisikletle götürüp getireceğiz. Artık pazara, çarşıya, okula bisikletle gideceğiz. Mahallede bisiklet günleri düzenlemeye başladık.” dedi.
Geçtiğimiz yılsonunda gerçekleştirdikleri etki analizi araştırmasının sonuçlarına göre, hayatına bisikleti almış olan kadınların bisikleti, “özgürlük ve mutluluk” ile ilişkilendirdiklerini belirten Polatoğlu, ‘ETİ olarak ürünlerimizle olduğu kadar projelerimiz ile de hayata mutluluk katmayı hedefleyen bir markayız. Sarı Bisiklet projesiyle hem toplumu sağlıklı bir yaşam için harekete teşvik ediyor, hem de bisikletin sınıfsız, yaşsız, medeni, eğlenceli ve mutluluk veren bir araç olduğuna dair farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Etki analizi sonuçlarına göre ayrıca Sarı Bisiklet, bir sosyal sorumluluk projesi olarak %72 gibi oldukça yüksek bir beğeni oranına sahip. Bu da bize projemizin toplum tarafından kabul gördüğünü gösteriyor. Sarı Bisiklet sosyal sorumluluk projesi ile toplumun algısında sağlık denince akla hareket, hareket denince akla bisiklet ve bisiklet denince akla ETİ’nin gelmesi için elimizden geleni yapacağız.’ diye konuştu.
Hareketsiz ve motorize bir hayatın sosyal, çevresel, kültürel, ekonomik ve sağlıkla ilgili bedelleri olduğuna dikkat çeken Aktif Yaşam Derneği Yöneticisi Mehmet Ali Çalışkan, ‘Trafiğin motorize hali nedeniyle anneler-babalar trafikten endişe ediyor ve çocuklarını sokağa, oyun oynamaya göndermiyor. Kadınlar gündelik hayatlarında sokağa çıkmıyor, şehrin onlar için sunduğu hareket ve sağlık olanaklarından faydalanamıyor. Şehrin ve trafiğin motorize akışı kentlilerde endişeye yol açıyor ve şehrin sunduğu hareket olanaklarını kısıtlıyor. Trafiği ve şehrin akışını bisikletin hızında tutabilirsek sokaktaki herkesin kendine yer bulabileceği bir ortam yaratmak mümkün. Bunu yapabilecek güce sahip olanlar ise kadınlar. Kadınlar hem kendileri, hem çocuklarının sağlığı için bu değişime öncülük edebilir. Sarı Bisiklet Projesi bu sene mahalleden başlayarak şehirde daha az motorize ve bisiklet hızında bir akışla daha mutlu ve sağlıklı bir yaşamın mümkün olduğunu göstermeyi amaçlıyor.’ dedi.
Bisikletli Kadın İnisiyatifi Kurucu Üyesi Seçil Öznur Yakan ise, ‘Geçtiğimiz yıl Bisikletli Kadın İnisiyatifi hayatında bisiklet olan veya olmasını isteyen kadınlarla ortaya çıktı ve şehrin merkezinde sosyalleşen kadınlarla bir araya geldi. Facebook platformundan iletişim yapan kadınlara özel kapalı bir grup olan ve 3.400 üyesi olan Bisikletli Kadın İnisiyatifi bu sene mahallelerde yaşanacak hareketin bir parçası olacak. Mahalledeki bisikletli kadınlarla birlikte bisiklet sürüşlerini, annelerle birlikte okula sürüşleri ve çarşı-pazar alışverişlerini bisikletle yapmak ve bisiklet kültürünün yayılabilmesi için gönüllü olarak vereceğimiz her türlü destek bizi çok heyecanlandırıyor.’ diye konuştu.
Bisikletli Kadın İnisiyatifi üyelerinin 2015 yılı boyunca düzenledikleri toplantılarda bisiklet kullanımına dair sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştıkları Kadınlar İçin Bisiklet Kılavuzu hazırlandı. Kadınlar için gündelik hayatta bisiklet binmeyi kolaylaştırıcı bilgi ve deneyimlerin yer aldığı kılavuzda, bisiklet satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan, bisikletle yola çıkmadan önce, rota belirlerken, trafikte bisiklet kullanırken yapılması gerekenlere ve bakım ve tamir ipuçlarına kadar pek çok bilgi ve deneyim yer alıyor.