Güncelleme Tarihi:
Kızlarda 8-13, erkeklerde 9-14 yaşları arasında yaşanan ergenliğin, ne zaman erken ergenlik olarak değerlendirileceğini anlatan Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Abdullah Bereket, bu durumda neler yapılması gerektiğinin de altını çizdi.
“Ergenlik hormonlarının erken faaliyete geçmesi sonucu kız çocuklarında göğüs büyümesinin 8 yaş, erkek çocuklarında ise testis büyümesinin 9 yaşından önce başlaması “Erken Ergenlik” olarak kabul edilir. Bir kız çocuğunda 10 yaşından önce adet görme erken ergenlik olarak değerlendirilmelidir. Genital bölge ve koltukaltında kıllanmanın kızlarda 8 erkeklerde 9 yaşından önce başlaması da erkendir. Erken ergenliğe giren kızların çok az bir kısmında buna neden olabilecek altta yatan ciddi bir problem var iken erkek çocuklardaki erken ergenlikte ciddi problem olasılığı daha yüksektir. Erken ergenlik, şişman kız çocuklarında, 2.5 kg.ın altında doğmuş çocuklarda ve tüp bebek, aşılama ve benzeri yardımcı üreme yöntemleri kullanılarak dünyaya gelen çocuklarda daha sık görülmektedir.”
Erken ergenlik yaşayan çocuklarda değerlendirme ve tedavi
“Erken ergenlik olguları hem altta yatan neden hem de tedavi açısından bir çocuk endokrinoloji uzmanınca değerlendirilmelidirler. Muayeneden sonra gerekli ise hormon düzeylerine, elbilek grafisi ile çocuğun kemik yaşına ve kız çocuklarda pelvik ultrasonografi ile rahim/yumurtalıkların boyut ve görünümlerine bakılır.
Bulgular erken ergenlik ile uyumlu ise tedavi verilir. Bu çocuklarda ergenlik durdurma tedavisi ile hem erken ergenliğe girilmesinin yaratacağı psikolojik yük hem de kemiklerin erken kapanmasına bağlı boy kaybının önüne geçilebilir. Ancak her erken ergenlik olgusunda tedavi gerekmez. Bazen ergenlik bulguları erken başlamakla birlikte ergenliğin ilerleme hızı yavaştır, hormonal aktivasyonu düşüktür ve çocuğun kemik yaşı ilerlemesi fazla değildir. Böyle olgularda tedavi gerekmeyebilir.”