Erkeklerde sperm yenileme süresi kaç gündür? Sperm kaç günde yenilenir ve olgunlaşır?

Güncelleme Tarihi:

Erkeklerde sperm yenileme süresi kaç gündür Sperm kaç günde yenilenir ve olgunlaşır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 15:52

Erkeklerin üreme sistemi belirli miktarlarda sperm üretir. Üretilen bu spermleri depolar, taşır ve boşalma sırasında dışarı atar. Ancak vücudun kaliteli ve sağlıklı sperm üretebilmesi için belirli bir zamana ihtiyacı vardır. Peki, erkeklerde sperm yenileme süresi kaç gündür? Sperm kaç günde yenilenir ve olgunlaşır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Ergenlik çağına gelen bir erkek, günlük olarak sperm üretimini yapar. Üretilen bu sperm sayısı milyonlara kadar ulaşabilir. Yenileme süresine dikkat eden bireyler daha kaliteli ve sağlıklı spermler üretebilir.

ERKEKLERDE SPERM YENİLEME SÜRESİ KAÇ GÜNDÜR?

Bir erkek cinsellik uyarısı aldığında, meniyi oluşturmak için spermler seminal sıvı ile karışıma girer. Bireyin orgazm olması sonucunda spermler üretra ile birlikte penisin dışına aktarılır. Bu duruma boşalma adı verilir. Bir sperm hücresi içerisinden, olgun sperm hücrelerine gitme süreçleri yaklaşık olarak 3 ay sürmektedir. Her bir sağlık erkek günlük olarak 75- 160 milyon arası sperm üretmektedir. Ancak boşalma gerçekleşmesi ile kaybedilen sperm sayısı üretilen sayıların üç katını geçebilmektedir.

Haberin Devamı

Bir erkek birey, her gün sperm üretimi yapar. Ancak, ortalama olarak tam bir sperm yenilenme döngüsü 64 gün sürmektedir. Üreme de çok önemli bir yeri ve önemi vardır. Sperm yenilenme döngüsü, vücuttaki sperm üretimi ve olgunlaşması döngüsüne verilen addır. Bu döngü ile erkek vücuduna, kadın vücudundaki yumurtayı döllemek için sperm sağlamaktadır.

SPERM KAÇ GÜNDE YENİLENİR VE OLGUNLAŞIR?

Erkek bireyin testislerindeki sperm yenilenme döngüsü, sürekli yeni sperm üretir. Tam döngü yenilenme ise ortalama olarak 64 gün sürer.

Sperm yenilenme döngüsü esnasında testisler günlük birkaç milyon sperm üretir. Bu da saniyede yaklaşık 1500 sperm anlamına gelir. Birey tam bir sperm yenilenme döngüsü sonunda ise genel olarak 8 milyar spermi yeniden üretebilmektedir. Bu rakamlar çok fazla gibi görünse de sağlıklı bir gebelik için bu miktarlara ulaşmak gerekmektedir. Bir ml meni içerisinde 20 ile 300 milyon sperm hücresi vardır. Vücut, kendi sperm hücresinin kadındaki yumurta hücresini dölleyerek gebeliğin oluşabilmesi için bu miktarı fazla tutar.

Sperm yenilenme döngüsü sırasında şu olaylar yaşanmaktadır;

Diploid sperm hücrelerinin haploid spermatidlere bölünmesi. Haploid spermatidler ise genetik veri taşıyabilmektedir.

Erkek testislerinde spermlerin olgunlaşması.

Haberin Devamı

Burada Spermatidlerin spermatoza olmasına kadar, hormonlar yardımcı olmaktadır.

Daha sonrasında ise neredeyse sperm olgunlaşana kadar testislerde kalır.

Olgunlaşan bir spermde, genetik materyale sahip bir baş bulunur. Bununla birlikte spermin döllenmesi için kadın vücudundan içeri girmesine yardımcı olacak bir kuyruk da vardır.

Sperm, epididim için hareket eder. Epididim ise spermleri depolayan ve testislere bağlı bir tüp olmaktadır.

Epididim adı verilen tüp, boşalmaya kadar olan süreç içerisinde spermleri korur. Aynı zamanda burası, spermlerin hareket kabiliyetlerini öğrendiği yerdir. Bu durum boşalma esnasında meni içerisinde serbest bırakıldıkları an hareket etmelerini kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Döllenme olayı genellikle bir süredir boşalma gerçekleşmediği zamanlarda olur. Sürekli sperm yenilenmesi durumu, epididim tüpünün yeni spermler ile dolmasına olanak sağlar. Yani, vücutta ne kadar uzun süre sperm birikimi yapılırsa, tek bir boşalma sırasında sperm sayısı ve kalitesi o kadar yüksek olmaktadır.

Çocuk sahibi olmak isteyen bireyler cinsel ilişki denemeleri arasında birkaç gün bekleme yaparak, gebelik şansını artırabilmektedir.

Aynı zamanda, kadın vücudunun yumurtlamasından bir hafta önce, boşalmaktan kaçınmak gebelik oluşumu için daha fazla şans vermektedir. Böylelikle kadının en doğurgan günlerinde boşalım sırasında sperm sayısı en üst seviyeye çıkacaktır. Diğer yandan ise, daha sık boşalma, sperm sayısını azaltabilir. Bu nedenle karşı cinsin hamile kalma oranı düşünülmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME!