Güncelleme Tarihi:
Erkeklerde genital bölgenin yapısı anatomik ve fizyolojik olarak diğer vücut bölgelerine göre çok farklıdır. Hijyen kuralları iyi uygulanmazsa, genital bölgenin temizliği iyi ve doğru şekilde yapılmazsa buradaki ter bezi, kıl, yağ bezi ve diğer anatomik yapıların özelliklerinden dolayı birçok hastalık oluşabilir. Bu hastalıkların oluşmasında saydığımız özellikler direkt ya da dolaylı şekilde rol alabilirler. Bu tip hastalıklar bazen çok ciddi olabilir, karşı tarafa bulaşıp onlarda da kansere kadar değişebilen kötü sonuçlar doğurabilir. Doğru hijyen kurallarına dikkat etmemenin sonucunda genital bölgede virüs, mantar, bakteri, parazit vb. enfeksiyonlar oluşabilir. Ayrıca yine bölgenin karanlık, ıslak ve kapalı olmasından dolayı bölgede oluşabilecek tahriş sonucunda egzama ve diğer alerjik hastalıklarla da karşılaşmak mümkündür. Genital bölgede oluşan hastalıkların çoğu cinsel yolla karşı tarafa bulaşabilir. Bu hastalıkların çoğu da maalesef tekrarlayıcı, inatçı ve tedavilere dirençlidir.
Genital siğiller: Virüslerin oluşturduğu genital siğiller, en sık görülenler arasındadır. Bunlar son derece tekrarlayıcı olup karsı tarafa bulaşabilir, kanserle sonuçlanabilecek kadar ciddi sorunlar oluşturabilir.
Genital herpes (uçuk): Bunlar da virüslerle oluşur. Tekrarlayarak hayatın konforunu büyük ölçüde etkileyebilirler.
Bel soğukluğu (Gonore): Bölgenin hijyen koşullarının yetersizliği ile ilişkili olarak ortaya çıkar.
Kasık mantarları: Bölgenin nemli, kapalı, karanlık, ıslak ortamı sonucunda ortaya çıkabilen inatçı, tedavileri güç, karşı tarafa bulaşabilecek, tekrarlayıcı hastalıklardır. Mantar hastalıkları ayrıca kişinin sosyal durumunu da, sağlık durumunu da çok etkileyebilecek sorunlardandır. Mantar hastalıklarının oluşumunda aynı zamanda sentetik içeren, bölgenin yapısına uygun olmayan giysilerin rolü vardır.
Kasık biti ve uyuz: Parazitlerin oluşturduğu genital bölge hastalıklarıdır. Bunlarda da kısa sürede hastalık parazitleri üreyebilir ve karşı tarafa bulaşabilir. Oluşan şiddetli kaşıntının etkisiyle hastalığın lezyonları üzerinde ikincil mikropların da araya girmesiyle iltihaplı, ağrılı, daha ağırlaşmış tablolar ortaya çıkabilir, dolayısıyla tedaviler de giderek zorlaşır.
Genital bölge hastalıkları göz önüne alındığında bu bölgenin hijyen kurallarına uyarak, doğru temizliğinin yapılmasının ne kadar gerekli olduğu ortadadır.
Genital bölge temizliği yaparken bölgenin kimyasal yapısı (pH) iyi bilinmelidir. Temizlik malzemelerinin seçimi (şampuan, sabun, duş jeli vb.) buna göre yapılmalıdır. Temizlik yapılırken bölge tahriş edilmemelidir. Genital bölge asla nemli bırakılmamalı, temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Temizlikten sonra bölge mümkünse fön aletiyle kurulanmalıdır.
Genital bölgede bulunan kıllar çok uzatılmadan periyodik olarak iyi cins bir jiletle, kılların çıkma açısına uygun olarak tahriş oluşturmadan temizlenmelidir. Eğer bölge hassasiyeti dolayısıyla jiletle alınması tahriş oluşturuyorsa, bitkisel, uygun bir kıl dökücüyle bölgenin kıl temizliği yapılmalıdır. Tuvalet ve klozet temizliği de çok önemlidir. Temizliğin başlangıcı esas olarak burada başlar.
Giysiler mümkünse pamuklu olmalıdır. İç çamaşırları olarak boxer tipliler tercih edilmemelidir. Başkalarının temizlik malzemeleri, temizlik aletleri, havlu ve çamaşırları ortak kullanılmamalıdır. Aşırı tahriş edici parfüm, yoğun kimyasallar içeren ürünler kullanılmamalıdır.