Enginar nasıl tüketilmeli? Enginarın eşsiz faydaları

Güncelleme Tarihi:

Enginar nasıl tüketilmeli Enginarın eşsiz faydaları
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 09:34

Vücut hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı geciktiren, romatizma şikayetlerini azaltan, kolesterolü düşüren, sindirim sistemine katkıda bulunan enginar, aynı zamanda diyet yapanların da vazgeçilmez gıdası.

Haberin Devamı

Sayısız faydaya sahip enginar hakkında bilgi veren Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, eşsiz gıdanın nasıl tüketilmesi gerektiğini de anlattı.


100 gram taze ve çiğ enginar yaklaşık 60 kaloridir. 3 gram protein, 7.8 gram karbonhidrat ve 0.2 gram yağ içerir. Kolesterol içermez, posa içeriği yüksektir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir yönünden zengindir ve A, B1, B6, K ve C vitaminleri içerir. 1 orta boy çiğ enginar günlük demir ihtiyacının yüzde 9'unu karşılayacak kadar demir içerir. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze veya meyve, mineral bolluğu bakımından enginarla yarışamaz.

Enginar nasıl tüketilmeli Enginarın eşsiz faydaları


KARACİĞER DOSTU ENGİNARIN 8 FAYDASI

  1. Karaciğeri koruyan flavonoidler içeren enginar, karaciğerdeki dokuların ve hücre zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır.
  2. Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar.
  3. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı böbreklerin çalışmasını düzenler, vücuttaki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırır.
  4. İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin sayesinde kanser, kalp hastalığı, yüksek kolesterol gibi önemli hastalıklardan vücudu koruyan enginar, içerdiği inülin adlı maddeyle, kandaki şeker düzeyini de düşürür. Ayrıca içerdiği potasyum, vücutta bulunan sodyum-potasyum dengesini olumlu etkileyerek, tansiyonu dengede tutar.
  5. Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur.
  6. Mide ve bağırsakları temizler, romatizma şikayetlerini azaltır.
  7. Yağ oranı düşük olduğu için diyet yapanlar için vazgeçilmez bir gıdadır.
  8. Vücut hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı da geciktirir.

 

Enginar nasıl tüketilmeli Enginarın eşsiz faydaları
 

Haberin Devamı

EN BÜYÜK FAYDASI YAPRAKLARINDA

Enginarın taç yapraklarında, gövdesine oranla 8 kat daha fazla sinarin bulunur. Sinarin, kolesterolün düşmesine ve sindirim sistemine katkıda bulunur. Bu nedenle enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalıdır. Sinarin ayrıca safra üretimini uyarmak için kullanılırken, yağların sindirilmesini de sağlar. Ancak safra taşı olan kişiler enginar yaprağını dikkatli kullanmalıdır.

 

Enginar nasıl tüketilmeli Enginarın eşsiz faydaları
 

Zeytinyağlı enginara iç bakla, havuç, patates ilave ederek besin değerini ve lezzetini arttırabilirsiniz. Ayrıca etle pişirerek protein değerini arttırabilirsiniz. Enginarın faydalarını muhafaza edebilmesi için doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesine dikkat edilmelidir. Uzun süre pişen sebzelerde vitamin kaybı fazla olduğundan hafif diri bırakılmalı, pişirme süreleri uzun tutulmamalıdır. Enginardaki A vitamininin vücutta kullanılabilmesi için bir miktar zeytinyağı gerekir. Ortalama bir enginar başına bir tatlı kaşığı yağ yeterlidir. Bu şekilde yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılması mümkündür.

[fotogaleri=3045,2833,2696]

DHA

BAKMADAN GEÇME!