Endoskopi nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Endoskopi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 17:13

Endoskopi, sindirim sistemi hastalık incelenmesinde önemli bir yöntem. Bu sayede vücutta kesi olmadan ilgili organ incelenebilir. Peki endoskopi nasıl yapılır? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Endoskopi birçok sindirim sistemini ilgilendiren hastalıkların tanı ve tedavisinde de kullanılır. Gastrointestinal endoskopi adıyla da bilinen endoskopi; yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve kalın bağırsağın incelendiği tetkik yöntemlerinin genel adıdır.

ENDOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra hastaya önlük giydirilir,sedyeye oturtulur ve ağza diş hekimlerinin de kullandığı lokal anestezik madde sıkılır.(Bu işlemi tolere edemeyecek hastalara genel anestezi uygulanmaktadır.)Bu sprey bulantıyı ve yutkunmayı önler. Hastaya genel anestezi veya sedasyon uygulanması planlanıyorsa hasta 6 saat daha ek olarak aç kalır,hastanın bilinci tamamen açık olacaksa hafif sakinleştiriciler verilebilir. Hasta sol yana yatırılır ve ekstremiteleri sabitlenerek başı 90 derece sola döndürülür. Ağız boşluğuna dişleri ve endoskobu korumak için ağızlık takılır. İki-üç dakika sonra endoskop ağızdan mideye indirilir. Hastalığın türüne göre öğürmeler görülebilir, bu doğaldır.

Haberin Devamı

Endoskopi sırasında görüntüler ekrana aktarılır ve daha sonra inceleme için kaydedilir. Yemek borusuna hafif hava basıncı verilebilir. Böylece endoskop daha rahat hareket ederek kolay inceleme sağlar.

BAKMADAN GEÇME!