Ender Saraç’tan Kabızlığa Çözüm

Güncelleme Tarihi:

Ender Saraç’tan Kabızlığa Çözüm
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2011 14:00

Özellikle ramazanda kabızlık sorunundan kurtulmanın yolu!

Haberin Devamı

Ramazanda karşılaşacağımız en büyük problemlerden bir tanesi barsaklarda tembelleşme ve kabızlıktır. Doğal olarak az gıda alındığında ve yeterince sıvı alınmadığında, özellikle lifli ve posalı gıdalar az tüketildiğinde ilerleyen günlerde kabızlık kaçınılmazdır. Özellikle ramazandan önceki dönemde de kabızlık problemi olan kişilerin bu dönemde kendilerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Ender Saraç, kabızlığa karşı önerilerde bulundu.

1) Günde en az 1,5 litre ılık su için.

2) Rezene, sinameki gibi barsakları çalıştırmaya yarayan çayları ara sıra için. Rezeneyi düzenli içmenizde bir problem yok. Ancak sinameki uzun süre ve koyu içilirse barsak mukozasında bazı sıkıntılara yol açabilir.

3) İnatçı kabızlığı olan kişiler için günde bir çorba kaşığı kadar tercihen öğütülmemiş keten tohumu sahurda yenilebilir, çiğnenip yutulabilir veya müsli, kek, kurabiye, ekmek gibi çeşitli gıdalara karıştırılabilir.

Haberin Devamı

4) Kepekli ekmek, kepekli makarna, kepekli undan yapılan yiyecekler gibi çeşitli gıdalarla günlük kepek miktarımızı artırabiliriz. Kepek barsaklardan geçerken su emilimini artırarak dışkının su oranını ve miktarını yükseltir.

5) Mürdüm eriğinin tazesi veya kurusu tercihen komposto şeklinde tüketilirse barsak çalıştırıcıdır. Aynı zamanda kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, kuru eriklerde kendi başlarına veya tercihan ılık komposto halinde barsak çalıştırıcıdırlar.

6) Normalde yemeğe alışkın olmadığımız ve mutfaklarımızda bulunmayan arpa, inatçı kabızlıkta yararlıdır. Arpayı düdüklü tencerede haşlanmış olarak kullanabilir, örneğin çorbalarınıza katabilirsiniz.

7) Özellikle pırasa, bamya, semizotu, bezelye, kabak gibi sebzeler ve genelde çoğu lifli sebzeler özellikle sulu ılık veya sulu sıcak yendiği takdirde barsak çalıştırıcıdır.

8) Bu mevsimde bulunan Trabzon hurması başta olmak üzere portakal, mandalina, kabuklarıyla beraber yenen bazı meyveler barsak çalıştırıcı olabilir.

9) Özellikle sulu ve sıcak yenen kuru fasulye, soya fasulyesi, mercimek gibi bakliyatlar önemlidir.

Haberin Devamı

10) Ramazanda yeterince yağ alınmazsa bu da barsakların çalışmasını engelleyebilir. Yağlardan özellikle sıvı olanları tercih edin. Her gün bolca zeytinyağına bandırılarak yenilen kepek ekmeği barsakları çalıştırır.

11) Hiç hareket etmeyen ve hareketini kısıtlamış olan kişilerde kabızlık görülebilir. Düzenli yapılan egzersizler karın kaslarının da çalışmasıyla barsak hareketlerini uyarırlar.

12) Bazı kişilerde magnezyum eksikliği de barsak hareketlerini olumsuz etkileyebilir. Doktora danışarak alınacak doğal magnezyum preparatlarının yararı olabilir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!