En çok hangi besinlerde GDO kullanılıyor?

Güncelleme Tarihi:

En çok hangi besinlerde GDO kullanılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2012 14:00

GDO’lu besinlerin ülkemize ithali serbest!

Haberin Devamı

Beslenme Uzmanı Serap Orak Tufan, Türkiye’de uygulanan ilk GDO uygulaması ve ülkemizde en çok GDO kullanılan ürünler hakkında bilgi verdi.

Dünya çapında GDO bilimsel çalışmaları uzun yıllar sürmüş ve sonunda ilk uygulama 1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde mısır ekilerek başlatılmıştır. Ülkemizdeki ilk GDO uygulamasına ise 1998 yılında pamuk, mısır ve patates ekimi ile geçilmiştir.

ABD'den sonra en çok GDO üreten ülkeler Arjantin, Brezilya, Hindistan ve Çin'dir. En çok üretilen besinler ise mısır, patates, domates, pirinç, soya, kanola, buğday, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, meyveler, çay ve bazı besin gruplarının yan ürünleridir. Ülkemize ithal edilen GDO besinlerden 25 tür besin ve besin yan ürününün girişi serbesttir. Bunlar mısır, soya, pamuk, kanola, şeker pancarı, patates, domates ve yan ürünleri, bakteri ve maya gibi ürünlerdir. Gıda endüstrisinde bu maddelerin çoğu pek çok besinin içinde yer almaktadır. Son 15 yıldır kontrolsüzce tüketilen bu yiyeceklerin potansiyel zararları yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!