Güncelleme Tarihi:
Normal şekilde emzirmeyi engelleyen meme başı yaralarının ortaya çıkmasında bir numaralı sebep, annenin bebeğini doğru pozisyonda emzirmemesidir.
Bazen sadece küçük bir pozisyon ayarlaması ve bebeğin isteğine göre pozisyon değiştirmek tek gerekli şeydir. Bebeğinizin ağzını geniş açması gerekir ve meme etrafındaki koyu kısmın yaklaşık 2 cm’lik kısmını da içine alacak şekilde memeye ağzını tam dolduracak şekilde yapışması gerekir. Bebeğiniz emerken meme başınız bebeğin ağzının iç kısmında kalmalı ve zedelenmeden korunmalıdır.
Bununla birlikte eğer meme başlarınıza bakım yapmaya başladıktan 48 saat sonra herhangi bir düzelme görmüyorsanız veya yeni doğum süresini geçtiyseniz ve bir süre acısız emzirdikten sonra aniden meme başı zedelenmesi ortaya çıktıysa, zedelenmenin sebebini belirlenmesi için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Bu süreçte aşağıda belirtilen kesin önlemleri almanız meme başlarınızın iyileşmesini ve rahat şekilde emzirmenizi sağlayacaktır:
1. En az 2 saatte bir emzirin. Bu emzirme zamanları arasında bebeğinizin aç kalmasını ve buna bağlı olarak da göğsünüze zedeleyeci şekilde sarılmasını önleyecektir.
2. Beslenmeden önce birkaç dakika el masajı yapmak veya pompalamak bu gevşemeyi sağlayacaktır ve meme başının bebeğinizin emmesi için uygun hale gelmesini sağlayacaktı. Böylece sert şekilde emmeyecektir. Hatta başlangıçta bir miktar sütün masajla atılmasını sağlayınız.
3. İlk önce az zedelenmiş göğsünüzü emzirin. Bu bebeğinizin iştahlı iken yaralı göğsünüzü fazla zedelenmesini önleyecektir.
4. Doktorunuza emzirmeden bir süre önce kullanabileceğiniz ve rahatsızlığınız azalana ya da tamamen ortadan kalkana kadar alabileceğiniz bir ilaç yazdırabilirsiniz. Özellikle parasetamol türü ağrı kesiciler sütünüze geçse bile bebeğinize herhangi bir zarar vermeyecektir.
5. Emzirme sırasında sütyeninizin iki tarafını da açın.
6. Meme başlarına ılık çay pansumanı yapın. Emzirmeden sonra kısa bir süre uygulayın. Pek çok anne bunun yatıştırıcı olduğunu belirtmektedir. Ilık, ıslak pansumanlarla (ıslak mendil iyi gelir) emzirmeden önce ve sonra sık sık meme başlarınızı rahatlatın.
7. Emzirmeden sonra meme başlarınızı rahatlatmak için sütünüzün birazını sıkın. Gelen süt ile meme başlarınıza ve etrafına masaj yapınız. Anne sütü deriyi iyileştirici özelliği olan E vitamini içerir. Bu yeterli gelmezse E vitamini içeren kapsülleri patlatarak içlerindeki yağlı maddeyi meme başına sürebilirsiniz.
8. Diğer krem ve merhemleri kullanmaktan kaçının. Meme başı zedelenmeleri için satılan diğer kremler hava sirkülasyonunu önleyebileceği ve deriyi kurutabileceği için zararlı olabilir. Ayrıca içerdikleri parfüm bebeğinizin iştahını kaçırarak sütten kesilmesine neden olabilir. Ancak hekiminizin önerisi ile meme verdikten sonra bazı kremler kullanılabilir.
9. Bebeğiniz için alternatif bir beslenme aracı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Meme başı yaralanmalarına bağlı olarak artık onu emzirmek olanaksız hale geldiyse, iyileşme sürecinde alternatif araçlar kullanabilirsiniz. Örneğin ilaç damlatıcıları, besleme şırıngaları, kaşık vb. Bu araçları kullanırken bebeğinizin diline değdikten sonra damlatın ya da dökün. Çünkü bu sırada diline değdiğinizde refleks olarak solunum borusu kapanır ve yiyecekler bebeğinizin soluk borusuna kaçmaz. Yine iyileşme sürecinde silikon meme başı dediğimiz bazı araçlar da yardımcı olabilir. Yalnız bunların temizliği ve sterilizasyonuna çok dikkat etmek gerekir.
10. Eğer bebeğiniz 4 haftalıktan daha küçükse meme emmeyi bırakması riskine karşı biberon kullanmaktan kaçının.
Çocuk Sağlığı
Uzman Dr. Anıl Yeşildal