Güncelleme Tarihi:
Bu süre içinde zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Ancak çok aşırı miktarda tatlı, hamur işi ve karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu dönem gebelik kadar yorucu ve anne için besin gereksiniminin arttığı bir süreçtir. Bu nedenle diyet yapmaktan kaçınılmalıdır.
Anne lohusalıktan hemen sonra eski vücut ağırlığına dönmek için acele etmemelidir. Çünkü bu süre 6 ay sürebilir. Bebeğinizi emziriyorsanız eski formunuza daha kolay dönersiniz. Gebelik sırasında ne kadar kilo alındığının da önemi vardır. Anne aşırı kilo aldıysa, her ay 2 kilo kaybedebilir. Ayda 2 kilodan daha fazla kilo kaybı doğru değildir.
Bebek doğar doğmaz anne ortalama 5-6 kilo birden kaybeder. Bunun içinde bebeğin, bebeğin eşi plasentanın ve bebeğin suyunun ağırlıkları vardır. Annenin vücudundaki su yükünü kaybetmesi ise büyük ölçüde ilk 6 haftada (42 gün içerisinde) meydana gelir. Daha sonra bu durum ilk 6 ay içinde devam eder ve ortalama anne adayı aldığı kiloların hemen tümünü 6 ay bitiminde verir.
Anne doğumdan önceki kilosuna doğum sonrası 6 ayda döner. Tabii bu durum gebeliğinde ideal sınırlarda kilo almış, lohusalık döneminde dikkatli ve dengeli beslenmiş anneler için geçerlidir. Hamilelikte aşırı kilo almış ve lohusalıkta da dikkat etmemiş annelerde bu kiloları vermek o kadar da kolay değildir.
Normal doğum dikişsiz (epizyotomi olmaksızın) olmuşsa kişi hemen doğumdan sonra yürüyüş yapabilir. Basit gevşeme egzersizlerine ve karın kaslarını güçlendirici egzersizlere 1 hafta sonra başlayabilir. Dikişli doğum varsa yaklaşık olarak 2-3 hafta sonra basit egzersizlere başlanabilir. Sezaryen ile doğumda ise 40 gün sonra basit egzersizlere başlanır.