Emziren anneler nasıl beslenmeli?

Güncelleme Tarihi:

Emziren anneler nasıl beslenmeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2017 16:04

Anne sütü, her yenidoğan bebeğin normal gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesinin tümünü karşılayan, bebeğin gelişimi için ilk 6 ay tek başına yeterli olan en uygun ve doğal besindir.

Haberin Devamı

Anne sütü, emziren annelerin aldığı besinlerin bir ürünüdür. Annenin günlük tükettiği besinlerin çeşit ve miktarı, vücut depo düzeyi, psikolojik durumu gibi etmenler süt miktarını ve kalitesini etkilemektedir. Emzirme dönemi; günlük enerji, sıvı, protein, vitamin, mineral, temel ve eser element ihtiyaçlarının arttığı bir dönemdir. Bu nedenle annenin kendi gereksinimine ek sayılmalıdır.

YETERLİ VE İYİ KALİTEDE PROTEİN TÜKETİLMELİ

Emziren anneler nasıl beslenmeli

Annenin kendi dokularının korunması, sütle bebeğe geçen proteinin bebeğin doku oluşumu için kullanılması amacıyla annenin yeterli ve iyi kalitede protein tüketmesi gereklidir. Her gün 1 adet yumurta ve 100 - 150 gr yağsız et (tavuk, balık, hindi veya kırmızı et) veya 1 porsiyon kurubaklagil yemeği tüketilmesi önerilir. Haftada 2 kere balık tüketimine önem verilmelidir.

Haberin Devamı

KATI YAĞ YERİNE SIVI YAĞ TERCİH EDİLMELİ

Emziren anneler nasıl beslenmeli

Emzirme döneminde tüketilen yağ miktarı kadar çeşidi de önemlidir. Anne, katı yağlardan kaçınmalı, sıvıyağları (zeytinyağı, kanola, fındık, mısırözü, soya, ayçiçek vb) tercih etmelidir. Ayrıca çok fazla yağ içeren (pasta, kaymak, krema, mayonez gibi) besinler tüketmemeli; yemekleri ızgara, buğulama, haşlama, buharda ve fırında pişirme yöntemleriyle hazırlanmalıdır.

KALSİYUM YÖNÜNDEN ZENGİN BESİNLER DÜZENLİ OLARAK TÜKETİLMESİ GEREKİR

Emziren anneler nasıl beslenmeli

Bu dönemde kalsiyum ihtiyacı artmaktadır. Yeterli kalsiyum alamayan anne adaylarında kemiklerde yumuşama şeklinde beliren osteomalasi sık görülür. Artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması amacıyla kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir düzenli olarak tüketilmelidir. Süt ve süt ürünlerinde kalsiyumdan zenginleştirilmiş alternatifler tercih edilebileceği gibi doymuş yağ alımını azaltmak adına yarım yağlı hatta yağsız (light) olanlar da tüketilebilir.

Haberin Devamı

GÜNLÜK BESLENME RUTİNİNDE DEMİR İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLERE YER VERİLMELİ

Emziren anneler nasıl beslenmeli

Emzirme dönemlerinde sık karşılaşılan bir sorun da demir mineralinin eksikliğidir. Bu süreçte vücudun demire olan ihtiyacı artar. Anne sütüyle bebeğe geçen demir bebeğin demir depolarının dolması ve kan yapımında kullanılması açısından önemlidir. Et ve et ürünleri, yumurta, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, kuru meyveler demir içeriği yüksek besinlerdir ve günlük beslenmede düzenli olarak tüketilmesinde yarar vardır. Ayrıca demirin emilimini azaltmaması için yemeklerle birlikte çay, kahve ve gazlı içecekler içilmemeli, demir emilimini artırması için yemeklerde C vitamini içeriği zengin sebze ve meyveler yer almalıdır.

Haberin Devamı

SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ

Emziren anneler nasıl beslenmeli

Emzirme döneminde ihtiyaç duyulan besin öğelerinin karşılanması için yeterli ve dengeli beslenilmeli, vitamin ve mineral yönünden zengin olan sebze ve meyvelere gereken önem verilmelidir. Besin takviyeleri tek başına insan vücudunun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktan uzaktır, yeterli ve dengeli beslenme programına ek olarak alınabilirler. Ancak kullanım öncesi mutlaka doktora danışılmalıdır.

HER GÜN 2,5 - 3 LT SU İÇİLMELİ

Emziren anneler nasıl beslenmeli

Emzirme döneminde süt oluşumu sırasında sıvıya olan ihtiyaç artar. Artan sıvı ihtiyacının karşılanması amacıyla her gün 2,5 - 3 lt su içilmelidir. Fazla tüketilen çay, kahve ve gazlı içeceklerden bebeğin sütüne geçen kafein bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve yemeklerle beraber içildiğinde demir emilimini azaltabilir. Alternatif olarak bitki çayları içilmelidir.

BAKMADAN GEÇME!