Balık tüketiminin haftada ortalama iki kez olmasına önem gösterilmeli.
Haberin Devamı
Beslenmenin bu kadar önemli olduğu emzirme döneminde neler yenmeli, nelere dikkat edilmeli?
Annenin protein tüketmesi gerekiyor. Her gün bir adet yumurta ve 100-150 gram yağsız et (tavuk, balık, hindi vb) veya bir porsiyon kurubaklagil yemeği tüketilmesi öneriliyor. Balık tüketiminin haftada ortalama iki kez olmasına önem gösterilmeli.
Artan kalsiyum ihtiyacının karşılanması amacıyla kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketilmeli. Anneler demir içeren gıdaları düzenli tüketmeli.
Et ve et ürünleri, balık, yumurta, kuru meyveler, kuruyemişler, kurufasulye, nohut ve mercimek demir içeriği yüksek gıdalar olduğu için günlük beslenmede düzenli olarak yer almalı.
Ayrıca demirin emilimini azaltan çay ve kahve de yemeklerle birlikte içilmemeli. Demirin emiliminin artırılması için ise C vitamini içeriği zengin gıdalar; portakal, mandalina, domates, maydanoz ve yeşil biber gibi besinlerle beraber tüketilmeli.
Vitamin ve mineral yönünden zengin olan sebze ve meyveler diyette her öğünde olmalı.Süt oluşumu sırasmda sıvıya ihtiyaç artıyor. Artan sıvı ihtiyacının karşılanması amacıyla her gün 10-12 (2.5-3 İt) bardak su içilmeli.Mutlaka iyotlu tuz kullanılmalı.
Çay, kahve yerine ıhlamur, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tüketilmeli. Fazla tüketilen çay, kahve ve koladan annenin sütüne geçen kafein bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor, yemeklerle beraber içildiğinde demir emilimini azaltıyor.