Güncelleme Tarihi:
Pek çok anne-baba, sürekli emzik kullanan çocuklarının ağız şeklinin bozulacağından endişelenirler. Ayrıca, damağının ya da dişlerinin deformasyona uğramasından korkarlar.
Emziğin yaptığı basınç yüzünden, kesici dişler diğer üst dişlere kıyasla hafifçe öne doğru çıkıklaşabilir. Ya da eğer bebeğiniz emziği pipo gibi, ağzının bir yanında tutuyorsa, bu durumda yandaki dişlerin büyümesini güçleşebilir. Ama endişelenmeyi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Bebeğiniz emziği bıraktıktan hemen sonra, süt dişleri eski doğal konumlarına dönmeye başlarlar.
Emzik seçerken nelere dikkat etmelisiniz?
Yapılan araştırmalara göre, en ideal emzik; yassı, ince - uzun, yumuşak ve eğilip bükülebilir cinsten olanıdır. Bebeğin, emziği kendi başına ağzına alabilmesi için alt ve üst bölümlerinin iyice belirgin olmasına dikkat edilmelidir. Ağız boşluğuna temas eden yüzey ne kadar geniş olursa, damağa yapılan basınç da o kadar hafifleyecektir. Dolayısıyla, uzun süreli kullanımdan doğabilecek riskler de azalacaktır. Bebeğiniz uykuya dalar dalmaz emziği çıkartırsanız uyku esnasında emziği her düşürdüğünde ağlayarak uyanıp defalarca uykunuzu bölmez.
Emziği nasıl bıraktırabilirsiniz?
Emzik alışkanlığı genellikle 3 yaşına doğru tamamen terk edilir. Emziği bıraktırmak için en ideal yöntem, aşamalı bir program uygulamaktır. Örneğin, çocuğunuz 2,5 yaşına geldiğinde emziği bir süre için küçük ayıcığına hediye etmesini önerebilirsiniz. Bunun için tatlılıkla harekete geçip "O daha küçücük, sen yanında olmadığında çok ağlıyor" gibi bir formül uygulayabilirsiniz ya da o minik elleriyle emziğini çöpe atacağı küçük bir tören düzenleyebilirsiniz. Emzik konusunda sert bir tavır takınmaktan kaçınmalı ve "Bu yaşa geldin hala emzik kullanıyorsun, ne kadar ayıp" gibi sözler söylememelisiniz. Yapmanız gereken, bebeğin emziği reddettiği zaman kendisiyle gurur duymasını sağlamaktır. Bu, bebek için büyük bir zafer ve "büyüklerin dünyası"na doğru attığı bir adımdır.
Parmağını emiyorsa…
Bazı bebekler emzik yerine parmaklarından birini emmeyi tercih ederler. Çünkü hem aynı güven duygusunu verir hem de daima el altındadır. Başparmak, dişler ve damak üzerinde emzikten daha büyük etkiye sahiptir. Bebeğiniz parmağını emiyorsa endişelenmenize gerek yok. Bu alışkanlığından vazgeçtiğinde, bütün olumsuz etkiler kaybolacaktır. Eğer bebeğiniz bu huyunu terk edeceğini gösteren bir işaret vermiyorsa, dikkatini dağıtacak ya da ellerini meşgul edecek faaliyetler bulabilirsiniz. Yap-bozlar ve parçaları birbirine monte etmeyi gerektiren oyuncaklar bunun için idealdir.