Emekleme ve yürüme dönemi

Güncelleme Tarihi:

Emekleme ve yürüme dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 15:00

Bebekler emeklemeden de yürüyebilir.

Haberin Devamı

Emekleme gelişim testlerinde ölçüt değil. Çoğu bebek emeklemeden yürüyebiliyor. Öyle ki, yürüdükten sonra emekleyen bebekler de olabiliyor. Bebeğiniz ayağa kalkıp tutunmaya başladığında artık yürümek için hazırdır. İşte, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı’dan ailelere önemli bilgiler…

Önce Dengede Durmak Gerekiyor

Emekleme için öncelikle bebeğin el ve dizleri üzerinde dengede durması gerektiğini söyleyen Dr. Alper Bıçkıcı, emekleme ve yürüme sürecini anlatıyor: Dengede durabilen bebek dizlerini ileri geri hareket ettirerek ilerleyeceğini kavrar. Altıncı ile dokuzuncu aylar arasında bebeğiniz emeklemeye başlayacak, bu yeni keşfettiği hareketlilik onun için ev içi uzun bir seyahat ve ailesi içinde son derece “heyecan verici” olacaktır.

Haberin Devamı

Güvenliği Sağlayın

Emeklemeye başlayan bir bebek için tehlike ev kazalarıdır. 1-2 yaş bebek ölümleri ve sakatlanmalarının en önemli nedenlerinden biri emekleme sırasında yaşanan kazalardır.

Bu dönmede evde halının üzerine yumuşak, toz tutmayan battaniye tarzı örtüler serin. Etrafına, biraz uzağına yumuşak oyuncaklar yerleştirin. Bu emekleme için motivasyon sağlayacaktır. Yerlerde kesinlikle küçük nesneler bırakmayın. Oyuncakların çatlak olmamasına özen gösterin. Arkasından emekleyerek gideceği hareketli ve ses çıkaran oyuncaklar verin.

Gelişim Ölçüsü Değil

Emekleme gelişim testlerinde ölçüt değildir. Çoğu bebek emeklemeden yürüyebilir. Öyle ki, yürüdükten sonra emekleyen bebekler de olabiliyor. Bebeğiniz ayağa kalkıp tutunmaya başladığında artık yürümek için hazırdır.

Ortalama 1 Yaşında Yürürler

Çocuklar genellikle ortalama 12-13 ay civarında yürümeye başlarlar ancak bazı çocuklarda bu 9. ay gibi erken bir dönemde olurken, bazı çocuklarda 17-18 aya kadar gecikebilir. Çocuğunuz 18 aylık olduğu halde yürümüyorsa ya da simetrik adım atamıyorsa; kalça çıkığı, ayak, bacak kemik bozuklukları, kas hastalıkları açısından incelemek gerekir.

Yürümekten Korkmaması Gerekir

Yürüme döneminde evde keskin masa, sehpa köşeleri kapatılmalı, yürüme alanı çok yumuşak zemin olmamalıdır. Yürüme esnasında bebek yakından takip edilmeli, yürümekten korkmaması için düşmeden yakalanmaya çalışılmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!