Güncelleme Tarihi:
Karpal tünel hastalığının ellerde uyuşma, yanma ve ağrılarla giden bir sorun olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, bu hastalıkta ağrıların geceleri daha fazla olduğunu ve tedavi edilmemiş olgularda elde güç kaybına bağlı tutulan objelerin düşürülmesi vakalarının görüldüğüne dikkat çekiyor.
Karpal Tünel Hastalığı Neden Oluşur?
Karpal tünel hastalığı, el bileğine işleri gereği normalden fazla yük binen sekreter, daktilo, klavye kullanıcıları, müzisyenlerde, titreşimli cihazları kullananlarda el bileğindeki tranvers karpal ligamentin kalınlaşması ile görülür. Transvers karpal ligamentte kalınlaşma ile karpal tünel içinde yer alan sinirin sıkışması ile hastalık gözlenir. Ayrıca ligamentin kalınlaşması yanında karpal tünel hacminin azalmasına yol açan kırıklar, romatolojik hastalıklar, tenosinovit dediğimiz tendon kılıflarının emflamasyonu ve aşırı şişmanlık ta karpal tünel hastalığına neden olmaktadır.
Endoskopik Karpal Tünel Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Son zamanlarda gelişen teknolojiyle mini-invaziv dediğimiz daha küçük kesilerle tedavileri gerçekleştirme eğilimi başlamıştır. Bu gelişmelerle de karpal tünel cerrahisi, endoskopik olarak yapılmaya başlanmıştır. Endoskopik karpal tünel ameliyatı bölgesel anestezi kullanılarak biri el bileğinin biraz üzerinde biri de avuçta olmak üzere iki adet 1 cm lik kesi ile yapılmaktadır.
Endoskopik karpal tünel ameliyatında transvers karpal ligament endoskopik olarak görülerek kesilmektedir. Bu nedenle açık ameliyattan farklı olarak kesiler hem çok daha küçük hem de tam transvers karpal ligament kesisi üzerinde değildir.
Kesilerin küçük olması iyileşme evresini hızlandırırken kesilerin transvers karpal ligamentin tam üstünde olmaması, hastaların ameliyat sonrasını daha konforlu geçirmelerini ve daha kısa sürede iyileşmelerini sağlamaktadır. Erken dönemdeki bu avantajlarının yanında, uzun dönemde de açık ameliyat ile aynı başarı oranınını sağlamaktadır.
Endoskopik karpal tünel ameliyatındaki en önemli dezavantajlar, bu ameliyata özgü cerrahi aletlerin ayrıca bulundurulma gereği ve ameliyatı gerçekleştirecek ortopedi uzmanının artroskopi konusunda eğitimli olmasıdır. Bunun dışında çok nadir olgularda transvers karpal ligamentin yetersiz kesilmesi bildirilmiştir.