Güncelleme Tarihi:
1 dilim ekmek ortalama 70 kcal, 300 gramlık bir somun ekmeği ise 840 kcal’dır.
Fazla ekmek yemekle fazla karbonhidrat yani şeker alınmış olur, bu da pankreasın aşırı çalışarak insülin üretmesini tetikler. Aşırı insülin harcanmadığında şeker yağa dönüşüp depolanır. Yani çok ekmek yemek yağlandırır. Ayrıca zaman içinde insülin direnci gelişebilir, fazla karbonhidrat almak yıllar yılı sürer ve kişi aldığı fazla şekeri yakamazsa depolar, zamanla insülin direnci gelişir, tedavi edilmediğinde obezite ve insülin direnci, şeker hastalığına sebep olabilir.
Bir kişinin enerji ihtiyacının %50-55’i karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Bunun da en az yarısı ekmek ve ekmek alternatifi besinlerden alınabilir. Örneğin 2000 kalori ihtiyacınız varsa, 1000 kalori karbonhidrattan, 500 kalorisi de ekmek ve ekmek grubu yiyeceklerden karşılanmalıdır. 500 kalori demek yaklaşık 7-8 dilim ekmek demektir. Tabi ekmek alternatiflerinin içindeki yağ ve diğer besin maddeleri de mutlaka hesaba katılmalıdır.
Ekmek, ölçülü tüketilirse kilo aldırmaz. Her gün yediğimiz yemeklerden pilav, makarna gibi karbonhidratlı yiyeceklerden tüketip yanında da bolca ekmek yersek sonuç tabi ki kilo artışı yani şişmanlık olacaktır.