Güncelleme Tarihi:
Sofraların vazgeçilmezi ekmekte "katkısız" dönem başlıyor. Başlatılacak çalışmayla katkı maddeleri, ekmek yapımında kullanılamayacak. Daha çabuk pişmesini ve geç bayatlamasını sağladığı için kullanılan katkı maddelerinin yasaklanmasıyla, ekmeğin daha lezzetli olması ve israfın azaltılması hedefleniyor.
Bu çalışmayla, ekmekte artık asetik asit, potasyum asetat, sodyum asetat, kalsiyum asetat, laktik asit, askorbik asit, sodyum askorbat, kalsiyum askorbat, sodyum laktat, potasyum laktat ve kalsiyum laktat gibi katkı maddeleri yer almayacak.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, AA muhabirine, ekmeğin sadece un, su, maya ve tuzdan yapılacağını söyledi.
Ekmeğin içinde çok sayıda katkı maddesi bulunduğuna işaret eden Balcı, "Bu da ekmeğin bayatlama süresini uzatıyordu. Büyükşehirlerde kullanılan katkı maddeleri ekmeği, lezzetten yoksun bırakıyordu. Katkı maddeleriyle ekmek kabarıyordu ancak içi boş oluyordu. Dolayısıyla halkımızın damak tadına hitap etmeyen ekmek, hem beğenilmiyor hem de israf ediliyordu" diye konuştu.
Balcı, yeni düzenlemeyle daha lezzetli ekmek üretileceğini belirterek, "Anadolu'da üretilen ekmek, büyük vilayetlerdeki insanlarımızın sofralarına gelecek" dedi.
Balcı, şöyle devam etti: "Bu şekilde halkımızın damak tadına hitap eden ve rahatlıkla tüketebileceği ekmek sofralara gelecek. Ekmeğin içinde çok sayıda katkı maddesi var. Bunların özeliği, ekmeğin hızlı pişmesini sağlıyor ama insanlarımız beğenmediği için tüketmiyor ve israf oluşuyor. Bundan sonra katkısız ekmek üretilecek. İsraf da azaltılmış olacak, insanlar aldığı ekmeği zevkle tüketecek. Bu çalışmayı destekliyoruz. İnşallah artık damak tadı yüksek ekmekler sofralara gelecek." Balcı, ekmek fiyatlarında artış olmayacağını da sözlerine ekledi.
A.A