Egzersiz başlı başına bir ilaç

Güncelleme Tarihi:

Egzersiz başlı başına bir ilaç
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2012 17:00

Egzersiz, insan ömrünü uzatmak için uzun zamandır aranılan bir aşı gibi.

Haberin Devamı

Dünya’da 35 ülkede yürütülen “Egzersiz İlaçtır” hareketi, Türkiye’ye de geldi. Aktif Yaşam Derneği öncülüğünde Türkiye’ye getirilen hareketin hedefi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde egzersiz önerilmesinin standart bir uygulama haline gelmesi. Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel, egzersizin ömür uzattığını söylüyor.

Dünya’da 90 ülkede 45 bin üyesi bulunan ACSM yani Amerikan Spor Hekimliği Derneği ve Amerikan Tıp Derneği 3 yılı aşkın bir süredir, “hareketsizlik salgını”na karşı, Egzersiz İlaçtır hareketini sürdürüyor. Bu çabanın nedeni açık. Hareketsizlik, başlıca ölüm nedenleri arasındaki yerini aldı bile. 2002 Dünya Sağlık Raporu’na göre, fiziksel inaktivite, gelişmiş ülkelerdeki ilk 10 ölüm nedeni arasında sigara, tansiyon, alkol, kolesterol, obezite ve yetersiz beslenmeden sonra 7’inci sırada yer alıyordu. 2010’da Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre etkisi katlanarak arttı, küresel ölüm faktörleri arasında 4’üncü sıraya yükseldi.

Uzun zamandır aranan aşı gibi

Aktif Yaşam Derneği, geçtiğimiz günlerde ABD’li meslektaşlarıyla İstanbul’da buluştu ve ilgili uzmanlarla görüş alışverişi sağladı. Toplantıda konuşan Amerikan Spor Hekimliği Derneği’nin kurucu başkanı Dr. Robert Sallis küresel yaygınlık ve sağlık üzerindeki olumsuz etkileri açısından hareketsizliğin salgın olarak tanımlanabileceğini belirtti. Dr. Sallis şunları söyledi:

Haberin Devamı

Egzersiz kronik hastalıklara karşı korunmak ve insan ömrünü uzatmak için uzun zamandır aranılan bir aşı gibi. Egzersizin kanıtlanmış faydalarını bünyesinde barındırabilecek bir ilaç olsaydı, doktorlar bu ilacı her hastaya yazar, sağlık hizmeti sağlayıcıları bu mucize ilaca herkesin erişebilmesini sağlardı. Egzersiz dünyadaki sağlık sorunu için önemli bir çözüm. Egzersiz başlı başına bir ilaçtır, üstelik de ücretsiz.”

“Şişman ve formda olmak, zayıf ve formsuz olmaktan iyidir”

ABD’de de en önemli ölüm nedenleri arasında sigaradan sonra hareketsizlik ve yanlış beslenmenin ikinci sırada yer aldığını belirten Dr. Sallis, “Şişman ve formda olmak, zayıf ve formsuz olmaktan iyidir. Form düşüklüğü, hafif ve orta dereceli obeziteye kıyasla daha yüksek ölüm riski taşıyor. Kilo farkı gözetmeksizin, fiziksel aktivite herkes için faydalı. Egzersizin diyabet, kanser (meme ve kolon kanseri), hipertansiyon, depresyon, kemik erimesi, bunama, koroner arter hastalığı ve kalp-damar hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığı kesin olarak kanıtlandı. Hareketsizliğin maliyeti ve sağlık üzerindeki negatif etkisi hakkında sayısız kanıt bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ciddi bir risk altında

Aktif Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Haydar Demirel, fiziksel hareketsizlik 2008 yılında dünya genelindeki toplam 57 milyon ölümün 5.3 milyonundan sorumlu olduğunu söyledi. Türkiye’de fiziksel hareketsizliğin ortadan kaldırılması halinde ortalama ömrün 1.06 yıl uzayacağını öne süren Prof. Dr. Demirel, “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması bireylerin yüzde 71.9’unun hareketsiz olduğunu ortaya koydu. 2011’de yapılan Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması’na göre ülke genelinde kadınların yüzde 87, erkeklerin ise yüzde 77’sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığını gösterdi. Bu durum Türkiye’nin diğer birçok ülkeyle kıyaslandığında daha ciddi bir risk altında olduğunu gösteriyor. Sadece yol açacağı ekonomik yararlar değil, mutlu zinde bir toplum için de hareket ve egzersizin günlük yaşamımızda yer almasının ülkemiz için yaşamsal bir önemi var” diyor.

Doğru yoğunlukta yapılan düzenli fiziksel aktivite:

* Genel sağlık durumunu önemli derecede iyileştirir,
* Kalp hastalığı riskini yüzde 40 oranında azaltır,
* İnme/felç riskini yüzde 27 oranında düşürür,
* Yüksek tansiyon görülme sıklığını yaklaşık yüzde 50,
* Diyabet görülme sıklığını yaklaşık yüzde 50,
* Meme kanserinde ölüm oranlarını ve tekrarlama riskini yaklaşık yüzde 50,
* Kolon kanseri riskini yüzde 60’ın üzerinde,
* Alzheimer hastalığına yakalanma riskini üçte bir oranda,
* Depresyonu, ilaçlar veya davranışçı tedavi kadar etkili bir şekilde azaltabilir.

Haberin Devamı

Hürriyet / Mesude Erşan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!