Güncelleme Tarihi:
Ağıllı, kalori hesabının sağlıklı beslenmeye atılan ilk adım olmasına rağmen karbonhidrat, protein, yağ içeriği, gün içindeki dağılımı ve besinlerin spesifik özelliklerini dikkate almadan tek başına kalori hesabı yapmanın yarar getirmeyeceğini söyledi.
Fast food ürünler, trans yağ içeren işlenmiş gıdalar, hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durulmasının önemine değinen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı; doğru yağlar olan badem, fındık, ceviz, keten tohumu, avokado, balık yağı, zeytin ve zeytinyağının diyet programında yer alması gerektiğini söyledi.
Klorojenik asidin, kavrulmamış kahvede daha fazla bulunduğunu ve yağ yakımını artırdığını belirten Ağıllı, en fazla yeşil çayda bulunan kateşinin de bağırsaklardan yağ atımını sağladığını ifade etti. Doğru beslenmede meyvelerin öneminin altını çizen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı; ananas, kivi, greyfurt, yaban mersini, mango, erik ile ahududunun yüksek antioksidan içeriği ile vücudun yağ depolama kapasitesini düşürdüğünü vurguladı.
Arzu edilen bir karın yapısına sahip olmak için ara öğünün önemine dikkat çeken Ağıllı, uygulaması son derece basit ara öğün tavsiyesinde de bulundu:
“5 yemek kaşığı light yoğurt, ince 1 dilim ananas, 1/2 adet kivi, 1 yemek kaşığı yaban mersini, 10 adet badem, 1 yemek kaşığı keten tohumu, 1 tatlı kaşığı tarçın tatlı istediğinizi karşılarken yağ yakımınız hızlanır.”
Uygulanan egzersiz sonrası yağsız protein tüketmenin metabolizma hızını artırdığını kaydeden Ağıllı, bunun da karın kaslarını koruma ve yağ kaybını destekleme anlamında önemli olduğuna işaret etti.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, hem ruhu hem de bedeni doyururken, aynı zamanda düz bir karına sahip olabilmek için pratik iki salata tarifi de verdi:
“160 gram light ton balığı, 1 çay bardağı yağsız lor peynir,1 demet roka, dereotu, 5 yaprak ekşimik, 3 yaprak Akdeniz yeşilliği,5 adet cherry domates, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı, limondan oluşan salata; 1 dilim tam tahıllı ekmek ve 200 mililitre ayran ile tüketilebilir.
2 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek, 2 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye,2 yemek kaşığı haşlanmış buğday, koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, maydanoz, dereotu gibi), 1 adet közlenmiş paprika, avokado, zeytinyağı ve limondan oluşan salata yapılabilir.”
İHA