Güncelleme Tarihi:
Rahim ağzı kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda görülür. Tüm dünya genelinde önemli kanser türleri arasında yer almaktadır. Neredeyse 2 dakika da bir dünya üzerinde kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle ölmektedir. Bu nedenle diğer kanser türlerinde olduğu gibi bu kanserlerin erken yakalanması ve tanınması çok önemlidir. Özellikle rahim ağzı kanserinin önemi şudur ki, erken yakalanıp erken dönemde tanı konulduğunda kesin tedavi imkanı vardır.
Rahim ağzı, rahmi vajinaya bağlayan rahmin dar boynudur. Gebelik sırasında 10 cm’ye kadar genişleyerek bebeğin geçişine izin verir aynı zamanda vajinal yolla enfeksiyonların batın içerisine geçmesinde bir bariyer görevi görür. Rahim ağzındaki hücrelerin normalden sapması rahim ağzı kanserine neden olur. Bu hücrelerin sapmasına neden olan en önemli etken de insan papilloma virüsü dediğimiz HPV virüsüdür.
Rahim ağzı kanserini rahim kanserinden ayırt etmek gerekir. Çünkü ikisi aslında tek bir organ olmasına rağmen iki ayrı organ gibi davranır. Rahim içerisinin kanserlerinde etkenler daha farklıdır, rahim ağzı kanserinin etkeni ise genelde HPV virüsüdür. Rahim içi kanserinde de etkenler genellikle östrojen hormonunun yüksek olmasına neden olan bazı klinik durumlar etrafında şekillenir.
Rahim ağzı kanseri erken dönemde belirti vermez. Adet dönemleri arasında veya ilişki sonrasındaki kanamalar ve lekelenmeler rahim kanserinin habercisi olabilir. Çoğu kadında şikayet yoktur. Kanser genellikle yıllık pap-smear takiplerinde veya muayenelerde saptanır. Bu nedenledir ki cinsel aktiviteye başlandıktan sonra yılda bir kez muayene olunmalı ve pap-smear testi yaptırılmalıdır.
Genellikle rahim ağzı kanseri olan hastaların beklenmeyen bir zamanda anormal vajinal kanaması veya kanlı bir akıntısı olur, ileri evrelerde ise ağrı ortaya çıkar.
Hastalığın teşhisi için smear testi yaptırmak gerekmektedir. Doktorunuz tarafından spatula veya bir fırça aracılığı ile rahim ağzından sürüntü alınarak bir cam üzerine yayılır ve hücreler patolog tarafından incelenir.
Erken dönemde tespit edilen rahim ağzı kanseri tedavisiyle kadının çocuk sahibi olma şansı korunmuş olur. İleri evrelerdeki kanserin tedavisi ise hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, kanserinin yayılma durumuna bağlı olarak değişir. Kanser erken dönemde saptanıp tedavi edilirse tam bir iyileşme sağlanmış olur. Eğer erken saptanmamış ve tedavide geç kalınmışsa kanser lenf nodlarına ve komşu pelvik organlara yayılır. Tümör büyür ve rahim ağzı dışına çıkarsa tedavinin başarısı azalır.