Dünya Engellilik Sempozyumu'ndaydık!

Güncelleme Tarihi:

Dünya Engellilik Sempozyumundaydık
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2011 11:54

"Özürlüler Kanunu" Cumhuriyet tarihinde devrim niteliğindedir.

Haberin Devamı

Dünya Engellilik Sempozyumu ve Dünya Engelliler Birliği Çalıştayı 04 – 06 Mart 2011- İstanbul’da Wow Otel’de Yapıldı.
 

Dünya Engelliler Vakfı önderliğinde yapılan sempozyumda Vakıf Başkanı Metin Şentürk’ün yanı sıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Aliye Kavaf, Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Akiko Ito ile ABD, Almanya, Afganistan, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, BAE, Belçika, Bosna Hersek, Çin, Endonezya, Finlandiya, Fransa, G. Afrika Cumhuriyeti, G. Kore, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, UK, İran, İsviçre, İtalya, Irak, Japonya, Kanada, Karadağ, Kazakistan, Kosova, Macaristan, Makedonya, Malezya, Mısır, Norveç, Pakistan, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Sudan, Suudi Arabistan, Yeni Zelanda, Yunanistan’dan sivil toplum kuruluşlarının başkanları katıldı. 

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Aliye Kavaf bugünkü durumu; “2010 yılında çıkarılan "Özürlüler Kanunu" Cumhuriyet tarihinde devrim niteliğindedir. Özürlülerimizin mesai saatlerinden, yaşam koşullarına kadar pek çok yenilik getirildi." diyerek özetledi.

Dünya Engellilik Sempozyumundaydık

Engelli vatandaşların artık sandığa daha rahat gidebileceğini aktaran Kavaf, "Yüksek Seçim Kurulu'na elimizdeki ortopedik özürlü veri tabanımızı bildirdik. Seçmen kütüğünde özürlü olan vatandaşımızın isminin yanına 'Ö' harfi konulacak. Bu durumdaki vatandaşlarımız için rahat oy kullanabilecekleri alanlar oluşturulacak. Binaların giriş katlarına konulacak sandığa özürlü vatandaşımız geldiğinde sıra beklemeden hemen oyunu kullanacak. Seçmen listesinde özürlü olduğunu gösteren harf yoksa özürlü durumunu gösteren bir belgeyle geldiğinde ismi hemen seçmen kütüğüne işlenecek. 12 Haziranda bu iyileştirme hayata geçecek.” açıklamasını yaptı.

Dünya Engellilik Sempozyumundaydık

Haberin Devamı

Aile Bakanlığından aldığımız bilgilere göre; Özürlü Kanunu’nun çıkmasının ardından başlatılan “ÖZÜRLÜ EVDE BAKIM YARDIMI” ile yaklaşık 300 bin engelli vatandaşımızın yükünün hafifletilmeye çalışıldığını, yine engelli vatandaşlarımızın düğün, seyahat gibi durumlarda sıkıntı yaşamaması için geçici olarak Aile Bakanlığı’na bağlı kurumlarda misafir edileceklerin, resmi bakım merkezinde kalmak istemeyen engellilerimiz çin ise bu kurumlardan görevlendirilen çalışanların günün belli saatlerinde talepte bulunan engellilere yardımcı olmak üzere evlerine gideceklerini söyledi.

Devlet Personel Başkanlığı’nın verilerine göre 2009 yılında 14 bin 140 engelli vatandaşımız istihdam edilmişken bu rakam 2010 yılı sonunda 21.500’e ulaşmış.

Haberin Devamı

2010 -2011 eğitim öğretim yılında 92 bin 355 engelli öğrenci kaynaştırma yoluyla eğitime devam ederken 10 binden fazla özel eğitim sınıfında 18 bin öğrenci eğitim almaya başlamış ve engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına uygun 250 binden fazla kitap basılıp ücretsiz olarak dağıtılmış.

Yapılanların anlatıldığı, yapılması gerekenlerin de dile getirildiği Dünya Engelliler Sempozyumuna katılım ve ilgi, engelli vatandaşlarımıza dair kalan problemlerin de birlik ve bütünlük içinde hızla çözülmeye başlayacağını gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!