Dünya Astım Günü’nde hastalık hakkında bilinçlenelim

Güncelleme Tarihi:

Dünya Astım Günü’nde hastalık hakkında bilinçlenelim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2014 14:05

Ülkemizde yaklaşık 19 milyon çocukta görülen bu hastalığın kontrolü nasıl sağlanır?

Haberin Devamı

Tekrarlayan nefes darlığı, öksürük, hırıltı gibi belirtilerle kendini gösteren astım kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Dünyada 30, Türkiye’de ise yaklaşık 19 milyon astımlı çocuk olduğu tahmin ediliyor. Türk Toraks Derneği, Türkiye Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneği ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Derneği bu hastalığa dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bir konferans düzenliyor. Konuya ilgi duyan herkes 6 Mayıs 2014 saat 11.00’de Şişli Belediyesi Esentepe Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek olan bu konferansa katılabilir.

Astım belirtileri kontrol edilebilir, atakları önlenebilir bir hastalıkken, bu rahatsızlığı olan çocukların yeterince tanı almadığı ve tedavi edilemediği bilinmektedir. Astımı kontrol altında olmayan çocukların fiziksel ve zihinsel gelişmeleri sağlıklı olmamaktadır. Türk Toraks Derneği, Türkiye Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneği ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Derneği, her yıl mayıs ayının ikinci Salı günü olarak kabul edilen Dünya Astım Günü’nde bu önemli soruna dikkat çekmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir konferans düzenliyor. Etkinliğe katılmak isteyen herkes, 6 Mayıs 2014 saat 11.00’de Şişli Belediyesi Esentepe Konferans Salonu’na gelebilir. 

Astım nedir ve kontrolü nasıl sağlanır?

Astım, çocuk acil başvurularında ilk üç neden arasındadır. Çocuklar arasında okul kaybına neden olan kronik hastalıklar arasında ise birinci sıradadır. Gündüz sık öksürük, gece öksürük ile uyanma, hareket ve spor sırasında kısıtlılık, kurtarıcı ilacı çok kullanma gereksinimi, hastalığın alevlenmesi, solunum fonksiyon testlerinde düşüklük, astımın kontrol altında olmadığının işaretleridir. Nefes yolundan kortizon içeren kontrol edici ilaçlar kullanmayanlarda astım atakları 3 kat daha fazla görülmektedir. Tedavisi başlanan hastalarda da ilaç erken kesilmesi atakların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Belirtilerin kaybolması, ilaçların yan etkilerinden korkmak, çocuğun ilacı reddetmesi gibi nedenlerle ilaç kesilmemelidir. Solunum testleri normale dönünceye kadar ve akciğer dokusunda iltihap tam baskılanıncaya kadar hastalık devam etmektedir. Alevlenme sırasında yapılan tedavi geçici rahatlama sağlamaktadır. Bu acil tedavi sonrasında mutlaka koruyucu, alevlenmeleri engelleyen, dokuda iltihabı kontrol eden ilaçların uzun süre kullanılması gereklidir. Astım kontrolü ancak bu yöntemle sağlanabilir.

Çocuklarda astımın tedavi edilmemesinin ekonomik bedeli yanı sıra çocuğun bedensel ve ruhsal sağlığı üzerinde de olumsuz etkisi vardır. Ataklar sırasında iştahsız ve uykusuz kalan çocukta bedensel gerileme olmakta, okul kaybı nedeniyle uyum sorunu ortaya çıkmaktadır. Kontrol sağlanamayan çocuklarda ve annelerinde depresif belirtiler sık görülmektedir.

Etkinlik detayları

Yer: Şişli Belediyesi Esentepe Konferans Salonu

Tarih-saat: 6 Mayıs 2014 - 11.00

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!