Güncelleme Tarihi:
Sıcak yaz günlerinde çocukların gıda zehirlenmesi riski ile karşı karşıya kaldığına değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nilüfer Toprakçı, başta dondurulmuş yiyceklerin hazırlanması olmak üzere ymek hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Bakteriler, çoğalmak için özellikle belli besinleri ( et, süt, yumurta, balık, tavuk gibi ), belli ısı ve ortam koşullarını tercih ederler. Uygun ortamda bulunmaları halinde hızla çoğalarak sağlığımız için tehdit oluştururlar.
Gıdaları temiz tutmalıyız
Gıdaları birbirinden ayrı tutmalıyız
Çiğ et, tavuk, yumurta, balık ve deniz ürünleri diğer gıdalardan ayrı tutulmalıdır. Bunların durduğu tabağa pişenler konmamalı, pişen gıdalar için ayrı bir tabak kullanılmalıdır. Bunları kesmede kullanılan kesme tahtası ve bıçak, sebze- meyve için kullanılandan farklı olmalıdır.
Gıdaları uygun pişirmeliyiz
Yumurtalar, sarısı ve beyazı tümden katılaşana kadar pişirilmelidir.
Her türlü etin iç kısmının da iyi pişmesi sağlanmalıdır.
Tüketilinceye dek sıcak gıdalar sıcak, soğuk gıdalar soğuk tutulmalıdır.
Gıdaları uygun soğutmalıyız
Sofradan arta kalanları iki saatten ( yazın bir saat ) fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmalıyız. Oda sıcaklığında, bundan uzun süre kalanlar atılmalıdır. Soğukta bakterilerin çoğalma şansı düşük olacaktır.
Kullanım öncesi buzları çözme işini mutfak tezgahında değil, buzluktan buzdolabının rafına önceden indirerek yapmalıyız.