Güncelleme Tarihi:
İşte dondurulmuş gıdaları satın alırken, saklarken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenler:
Öncelikle marketten dondurulmuş gıda alırken ürünün uygun koşullarda dondurulduğundan emin olun. Elinizle üründe herhangi bir çözülme olup olmadığını ve son kullanma tarihini, mutlaka kontrol edin. Alışverişin en son aşamasına bıraktığınız dondurulmuş ürünü eve gelir gelmez derin dondurucuya koyun.
Derin dondurucunuzu düzenli olarak temizleyin ve kesinlikle tıka basa doldurmayın. Çok dolu olursa hava dolaşımı için gerekli delikleri kapatacağı için bakteri oluşumuna neden olabilir ve bu nedenle dondurduğunuz gıdaların bozulmasına sebep olur.
Gıdaların derin dondurucuda açık olarak muhafaza edilmesi hijyenik değildir. Açıkta dondurulan gıdalar hava ile temas edince yapısı bozulur ve bakteri üretebilir. Ayrıca dondurulan gıdaların diğer gıdalarla temas etmemesi gerekir.
Her gıdanın derin dondurucuda saklanma süresi farklıdır. Örneğin bütün bir tavuk 1 yıl kadar, parça tavuk 8-9 ay kadar muhafaza edilebilir. Kuşbaşı et ise ancak 3-4 ay kadar saklanabilir. Saklanma süreleri farklı olduğu için donduracağınız gıdaların zamanlarını takip etmeniz gerekir. Bu nedenle üstlerine dondurucuya koyduğunuz tarihi ve ne zamana kadar tüketmeniz gerektiğini not etmenizde fayda var.
Dondurulmuş gıdayı tüketeceğiniz zaman vitamin kayıplarını önlemek için ateşte ya da kaynar suda hızlı bir şekilde çözdürmeye çalışmayın. Tüketeceğiniz kadarını buzdolabınızın uygun bölmesinde (Aksi takdirde bakteri üretir) çözdürdükten sonra pişirme işlemine geçmelisiniz.
Uygun koşullarda saklandığı sürece derin dondurucunuzda yaptığınız yemekleri de saklayabilirsiniz. Eğer dondurmak üzere yemek pişiriyorsanız yemeğin içine atacağınız baharatı biraz azaltmanızda fayda var, çünkü çözüldüğünde tadı değişebilir.
Derin dondurucunun ideal saklama derecesi -18 C, dolap kısmının +4 C’dir. Derin dondurucunun kapağını gereksiz yere açıp kapamayın. Kapak açıldıkça soğuk hava dışarı çıkacağı için sakladığınız gıdalar daha çabuk bozulur.