Güncelleme Tarihi:
İyi bir antioksidan olduğu bilinen likopenin kalp, kan basıncı, prostat, osteoporoz ve cilt sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Antioksidanlar vücudu çeşitli çevresel etkenler, stres veya beslenme ile oluşabilen serbest radikallerden korumaktadırlar.
Likopen, vücudumuzun sentezleyebildiği bir madde değildir. Bu nedenle diyetle alınmasının önemi büyüktür. Likopenin en iyi kaynakları domates, karpuz, kırmızı greyfurt gibi besinlerdir. En zengin kaynağı domatestir. Özellikle domatesin salça, domates suyu gibi işlenmiş formlarında likopen oranı daha yüksektir.
KIYMALI DOMATES DOLMASI TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!
Likopenin antioksidan özelliği cildi hem güneş ışınlarından hem de çeşitli faktörlerle oluşan serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaktadır. Almanya’da yapılan bir çalışma sonucunda likopenin cildi yumuşatmada da etkili olduğu belirtilmiştir.
British Journal of Dermatology dergisinde yayınlanan bir çalışmada yaş ortalaması 33 olan kadınların bir grubuna 55 mg likopen ve zeytinyağından oluşan diyet, bir diğer gruba ise sadece likopen içermeyen bir diyet verilmiştir. Likopen içeren diyetle beslenen kadınlarda güneş ışınlarına maruz kalındığında cildin yanma derecesi %30 oranında daha düşük bulunmuştur. Böylece likopenin cildi güneşin olumsuz UV ışınlarına karşı koruduğunu da söyleyebiliriz.
Bunun için günlük 25 – 75 mg likopenin diyetle alınması önerilir. 1 Bardak domates suyunda 20 mg likopen bulunmaktadır. Salça ve ketçap gibi domates ürünlerinde likopen oranı daha yüksektir.
Cildimizi güneş ışınlarından korumak için yine de güneş koruyucu kremleri kullanmayı ihmal etmemek gerekir. Tabii beslenme düzenimizin yaz aylarında da likopenden zengin olması, cildimizi daha fazla koruyabilmemize yardımcı olacaktır. Yaz aylarına uygun daha bol domates ve karpuz yemeği ihmal etmeyin ve bu sayede yaz ayları boyunca cildinizi hem güneş ışınlarından koruyun hem de cildinizin yumuşaklığını artırın.