Domates fidesi nasıl ve hangi ayda ekilir? Bahçeye ve saksıya domates fidesi ekimi

Güncelleme Tarihi:

Domates fidesi nasıl ve hangi ayda ekilir Bahçeye ve saksıya domates fidesi ekimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 17:22

Domates ekimi, oldukça pratik ve kolaydır. Bahçeye ya da saksıya ekerek kendi domateslerinizi yetiştirebilirsiniz. Peki domates fidesi nasıl ve hangi ayda ekilir? Bahçeye ve saksıya domates fidesi ekimi

Haberin Devamı

Domates kırmızı rengi ve tadıyla, hem sağlıklı hem de lezzetli sebzelerin başında geliyor. Domatesi kendinizde kolayca yetiştirebilirsiniz. Peki ama nasıl mı? Gelin detaylara birlikte bakalım...

Bahçeye domates fidesi nasıl ekilir?

Domates fidesi ekmeden önce toprağın uygun koşullarda olmasına dikkat edilmeli. Don olayının bitmiş ve toprak ısısının uygun durumda olması önemli.

Domates fidesi dikimi sırasında havanın rüzgarsız ve serin olması gerekir. Ayrıca güneş ışığı alması için kuzey ve güney yönde dikim de avantaj olabilir. Fidelerin arasında mesafe 40-60 cm kadar mesafe olacak şekilde dikilirse sulama ve hasat açısından kolaylık sağlayabilir.

Saksıya domates fidesi nasıl ekilir?

İlk olarak çimlenme işlemi için; bir plastik bardağa toprağı ekleyin. Ardından üst kısımlarına domates tohumlarını yerleştirin ve üzerini 1 santimetre olacak şekilde toprakla kapatın. Daha sonra çimlenmesi için karanlık bir ortamda bekletin. Bu süreçte toprağın nemli kalmasına özen gösterin ve eğer toprak nemli değilse sulayın.

Haberin Devamı

Domates tohumları çimlenince saksıya almayın. Bir süre daha plastik bardak içerisinde köklenmesi için bekletin. Tohumlar yeşillenip toprağın yüzeyine çıkınca güneşli bir alana taşıyın. Yaklaşık 2 hafta bekleyin ve toprağın nemli olmasına da dikkat edin.

Çimlenen domatesleri 2 haftanın sonunda saksıya aktarabilirsiniz. Bunun için saksıya bahçe toprağı ve gübre ekleyin. Saksının üst kısmına domates fidelerini, köklerine zarar vermeden yerleştirin.

Saksıya yerleştirdiğiniz domates fidelerini toprağının nemli kalması için düzenli olarak sulayın. Sulama işlemini aynı zamanlarda yapmaya özen gösterin. Ayrıca, saksınızı güneş ışığını alabileceği bir alana yerleştirin.

Birkaç ayın sonunda domatesleriniz çiçeklenip belli olgunluğa ulaşınca toplayabilirsiniz.

Domates fidesi hangi ayda ekilir?

Domates tohumundan verim alınabilmesi için Mart, Nisan ve Mayıs ayları ideal zamanlardır. Yaz aylarında da ekilen domatesleri oldukça lezzetlidir.

BAKMADAN GEÇME!