Güncelleme Tarihi:
Dokuz aylık maceranız artık sona erdi ve 40 hafta boyunca karnınızda taşıdığınız bebeğinizin dünyaya gelme vakti geldi. Doğumdan sonraki ilk saatlerinizde yapılması gerekenler hakkında Kadın-Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Serdar Koç, sizin için bir liste hazırladı.
Bir kere doğumdan hemen sonra bebeğinizin sağlık durumu belirlenecek, emzirmeye başlayacaksınız, K vitamini iğnesi olmanız gerekecek, ara ara bebeğiniz kontrol edilirken siz de kontrollerden geçeceksiniz. Dahası mı? Dikişler, ağrılar, ziyaretler, bebek bakımı ve taburcu olmaya hazırlanmak... Bebeğiniz kollarınızda fakat onu eve götürmeden önce yapılması gereken birçok şey var.
Apgar Testi Nedir?
Doğumdan bir dakika sonra uygulanan ve bebeğin genel sağlık durumunu belirlemek için yapılan bir testtir. Bebeğinizin ten rengi, kas yapısı,kalp atışı, solunum yeterliliği ölçülür ve refleksleri kontrol edilir. Genellikle bu testler hemşireler tarafından mümkün olduğunca çabuk yapılır. Böylece yeni doğan bebeğinizle ilk kucaklaşmanız çabuklaşır.
Plasenta Vücuttan Dışarı Nasıl Atılır?
Normal doğum yaptıysanız rahminiz rahim duvarından plasentayı atmak için son bir kez kasılır. Bunun için hafifçe ıkınmanız yeterli olur. Fakat doğumda rahme kesik uygulanmışsa kanama riski vardır. Bu nedenle doktor plasentanın dışarı atılması için iğne yaparak vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Emzirmeye İlk Ne Zaman Başlanmalı?
Bebeğinizi emzirme sırası mı geldi? O zaman doğumdan hemen sonra denemeye başlayın çünkü doğum sonrası, bebeklerin emme refleksinin en güçlü olduğu zaman diyebiliriz. Meme ucu çatlaklarını önlemek için hamileliğinizin 8.ayından itibaren Zeytinyağlı göğüs ucu kremi kullandıysanız şanslısınız demektir.
K Vitamini
Bazen yeni doğanlarda hayati tehlikelere kadar varabilen K vitamini eksikliği görülebilir. Bu nedenle bebeklere doğduklarında K vitamini iğneleri yapılır. Siz bu iğneler yerine oral yolla verilebilen, bebeğiniz 7 ve 28 günlük olduğunda tekrarlanması gereken vitaminleri tercih edebilirsiniz.
Bebeğin İlk Kontrolü
Bebeğinize yüksek ateş, doğuştan parmak eksikliği gibi her türlü vücut anormallikleri riski için kontrolden geçirilir. Vücut ölçümü yapılır.
Doğumdan Sonra Annenin Kontrolü
Kan basıncınız, nabız atışınız, vücut ısınız ve doğumda kaybettiğiniz kan miktarınız hemşireler tarafından ölçülür. Daha sonra doğum sonrası yüksek tansiyon, damarda kan pıhtılaşması ve rahim enfeksiyonu gibi riskleri önlemek için hastalık belirtilerinin olup olmadığı kontrol edilir. Dediğimiz gibi bu bir önlem, endişelenmenize gerek yok!
Dikiş
Normal doğumda cerrahi müdahale ile epizyotomi ( doğum kesisi ) uygulanan kadınların dikişleri doktor tarafından tekrar incelenir.Çoğu doğum kesisi lokal anestezi uyguladıktan sonra dikilebilir fakat çok dikiş gerektiren yaralarda bu işlemin doktor eşiğinde ameliyathanede yapılması gerekebilir.
Normal ve Sezaryen Doğumlarda Kanama
İster normal doğum yapın ister sezaryen doğum sonrası yoğun kanamanız olacaktır.Bu yüzden en büyük boy iki pedi üst üste koyarak kullanmanız doğru olur.Kanamanın çok ciddi miktarlarda olup olmadığına dikkat edin.
Odaya Geçmeden Önce Yapılması Gerekenler
Doğumdan sonra kendi odanıza geçmeden önce temizlenmeniz gerekiyor.Epidural anestezi ( ağrısız doğum ) gerçekleştirdiyseniz iğnenin etkisi geçene kadar duş almayı ertelemeyin. Aynı zamanda mesanenizin çalışıp çalışmadığınızı kontrol etmek için idrarınızı yapmayı deneyin.
Sorunsuz bir doğum gerçekleştirdiyseniz ve bebeğinizi yeterli emziriyorsanız erkenden evinize dönebilirsiniz.
Bebek Bakımı
Miniğiniz doğduğu andan itibaren bakımından siz sorumlusunuz. Bu sorumluluk da sizi biraz ürkütebilir. Ama her işi yaparak öğreneceksiniz.
Ziyaretler
Doğum sonrası kendi odanıza geçtikten sonra yakınlarınız sizi görmeye gelebilir. Tabii ki hastanenin belirlediği saatlere göre.
Sezaryen Doğumda Mesane
Sezaryen doğum yaptıysanız tuvaletinizi yapabilmeniz için mesanenize sonda takılır. Muhtemelen 12 saat sonra sonda çıkarılır ve ayağa kalkabilirsiniz.
Doktor Kontrolü
Doğumdan sonra 72 saat içinde bebeğiniz baştan aşağı chek up ‘tan geçirilir. Ayrıntılı muayeneler yapılır.
Bebeğinize İşitme Testi
Tüm yeni doğanlara işitme testleri uygulanır. Miniğinizin kulağına ufak bir cihaz yerleştirilerek seslere duyarlı olup olmadığı bu test ile belirlenir.
Taburcu Olma Zamanı
Doğum sonrası hastanede kalma süresi ortalama bir gündür. Evden iki kişi çıkıp üç kişi dönmenin keyfi bambaşka olacaktır. Bu durum ilk zamanlarda sizi biraz ürkütebilir. Bir başka canlının hayatının sorumluluğu artık sizde ne de olsa . Ama endişelenmenize hiç gerek yok. Anneniz kayınvalideniz yeni deneyimli anneler hep yanınızda. Tabii doktorlarınız da her zaman sorularınız için telefonun öbür ucunda sizinle.