Güncelleme Tarihi:
Hamileliği sonlanmış olmasına rağmen adet (regl) düzensizliği yaşayan annelerin bu sorunu, birbirinden farklı nedenlere bağlı olabiliyor. Hangi durumlarda rahat hangi durumlarda şüpheci olmak gerektiğini, Jinekolog Bülent Atasever’e sorduk.
Adet Düzensizliğinin Nedenleri Neler?
Kadınlardaki normal adet düzeni gebelikle beraber kesintiye uğradığını söyleyen Atasever, nedenleri sıralıyor:
“Bunun sebebi gebelik esnasında plasenta dediğimiz (bebek eşinin) yapının salgıladığı gebelik hormonlarının yumurtalıklardaki hormon üretimini baskılaması sonucu adet görülmemektedir.
Normalde adet esnasında dökülen rahim iç dokusunun (endometrium) gebelik materyali varlığı ve progesteron hormonu (gebelik hormonu) nedeniyle dökülememesi de adet olmayı engeller. Bütün bu normal değişimler doğum sonrası ortalama 6 hafta gibi bir zamanda normale dönmeye başlar.
Doğum sonrası adetlerin normale dönmesi de bu zaman zarfında beklenir ancak bebeğin emzirilmesine bağlı prolaktin dediğimiz süt hormonun fazla salgılanması ve bebeğin bakımının anneye verdiği stres gibi sebeplerle bu görülmesi beklenen düzenli adetler tam düzeninde olmayabilir. Özellikle emzirme süresince annenin hipofiz bezi (beyindeki hormon salgılayıcı ana bez) prolaktin hormonu yüksekliği ve strese bağlı olarak, düzenli çalışmayıp adetlerin düzenli görülmesini engelleyebilir. Bu durum emzirme süresince devam edebilir.”
Sık Adet Olmak da Bir Düzensizlik
“Öte yandan doğum sonrası adet düzensizliği denince adetlerin fazla olması veya kanamanın fazla olması da söz konusu olabilir. Doğum sonrası normalde oluşan kanama en geç 6 hafta içerisinde sonlanır. Şayet doğum sonrası 6 hafta boyu sürekli devam eden kanama varsa mutlaka kadın doğum hekiminize başvurulması gerekir.”