Güncelleme Tarihi:
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Fatma Kutlusoy Güçlü, doğum korkusuna değinirken annelerin bebeklerinin dünyaya gelmesi fikrinin bile anneler için adeta rüya gibi olduğunu anlattı. Dr. Güçlü, şöyle dedi:
"9 ay; dünyaya gelmesi beklenen bebeğin doğar doğmaz tenine dokunmak, nefes alışını izlemek hiç unutulmayacak anlardan biridir ama bu güzel anların yaşanmasına engel olan yaygın bir neden var. Bu da doğum sancısı çekme korkusu. Bu korku anneleri, normal doğum yapmaktan uzaklaştırıyor. Oysa normal doğum yapmak, hem de ağrı çekmemek mümkün olabiliyor. Doğum sırasında çekilen ağrı korkusu çok yaygın bir korku. Bilimsel tanımıyla takofobi olarak adlandırdığımız bu korku bazı psikiyatrik bozukluğa da zemin hazırlıyor. Bu nedenle maalesef ülkemizde sezaryen oranı çok yüksek. Ancak, günümüz anestezisinde bunu önlemek çok kolaylaştı. Epidural anestezi sayesinde sancı çekmeden bir doğum yaşamak mümkün olabiliyor."
Doğum sürecinde annenin hareketlerinin kısıtlanmadığını belirten Dr. Güçlü, şöyle devam etti:
"Epidural uygulama, doğum eylemi aktif olarak başladığında yani rahim açıklığının 4 santime ulaşması ve her kasılmanın 3 dakika aralıklarla gelmesiyle birlikte yapılıyor. Bel kısmından omurgalar arasından yerleştirilen bir kateter yardımıyla lokal anestezik madde verilerek belden aşağısında ağrının hissedilmesi önleniyor. Son derece güvenilir bir yöntem olması nedeniyle sıkça tercih ediliyor. Epidural uygulamada, anestezi dozu sadece rahim kasılmaları sırasındaki ağrıyı ortadan kaldıracak, ancak rahim kasılmalarını azaltmayarak doğumun normal seyrini etkilemeyecek şekilde ayarlanıyor. Bu şekilde sadece ağrı iletimi bloke olduğu için dokunma duyusu ve hareket etkilenmiyor. Anne adayı doğum süreci içerisinde dolaşıp, gezebildiği gibi her türlü ihtiyacını rahatlıkla giderebiliyor."
Sezaryene geçiş zorunluluğunda kolaylık sağlanıldığını kaydeden Güçlü, "Bebeğin oksijen alımının ve kalp ritminin bozulması, baş, pelvis uyumsuzluğu denilen bebeğin başı ile annenin kemik yapısının uyuşmaması, yeterli sancı ve süreye rağmen rahim ağzının yeterli açıklığa ulaşamaması gibi durumlarda normal doğumdan sezaryene geçmek zorunlu olabiliyor. Epidural anestezi uygulanan hamilelerde böyle bir durumda ekstra bir anestezi işlemi yapılmıyor. Mevcut bulunan epidural kateterden lokal anestezi dozu artırılarak rahatlıkla hastaya sezaryen yapılabiliyor. Prenses doğum sonrasında anne bebeğine hızlı bir şekilde ulaşabiliyor, emzirebiliyor. Ağrılar nedeniyle bitkin düşmediği için bebeğinin ihtiyaçlarını kolaylıkla giderebildiği gibi doğum sonrası birinci günde rahatlıkla yürüyerek evine dönebiliyor" diye konuştu.
DHA