Güncelleme Tarihi:
Normal doğumun en doğal yöntem olduğunu söyleyip dursak da, biliyoruz ki doğum sancıları anne adaylarının sezaryen doğumu tercih etmelerinde önemli rol oynuyor Bundan kaçmanın yolu yok. Doğum can yakar ama yine de doğumun çok uzun sürmemesini ve ağrının daha az olmasını sağlamak mümkün. Ağrıyı azaltmak için kullanılabilecek birçok yöntem var. Uzmanlar ağrıyı azaltmakta en temel ve öncelikli olarak göz önüne alınması gereken uygulamanın rahatlama ve kontrol olduğu konusunda hemfikir. İşte doğum sancılarını azaltma yöntemleri, avantajları ve dezavantajları...
İlaçlı yöntemler gaz ve hava
Bu yöntemde, anne adayının diazot monoksit ve oksijen bileşimini bir maske veya hortum yoluyla soluması sağlanır. Bu bileşim beyindeki ağrı merkezini uyuşturarak, sancıların daha az hissedilmesini sağlar.
Avantajları: Doğumun herhangi bir aşamasında ve diğer ağrı kesici yöntemlerle beraber uygulanabilir. Bebek için zararlı yan etkilen yoktur. Evde doğumda da olabilir.
Dezavantajları: Bazı kadınlarda, boşlukta kalmışlık hissine ve mide bulantısına yol açabilir. Çok şiddetli sancılarda, işe yaramayabilir. Ağzınızı ve dudaklarınızı kurutur.
Epidural anestezi
Bu lokal anestezi maddesi, belkemiği civarında bir bölgeye enjekte edilerek bel ve dizler arası bölgedeki his yok edilir. Böylece ağrının sinir liflerinden geçişi engellenir. Daha düşük dozda uygulanan epiduralda dizlerinizi hissedebilirsiniz.
Avantajları: İyi uygulanmış bir epidural, siz bilincinizi yitirmeden ağrının tamamen dindirilmesini sağlar. Bebek için zararlı yan etkileri yoktur. Kan basıncını düşürür. Yüksek tansiyon sorununuz varsa bu size iyi gelecektir.
Dezavantajları: Doğum için hastanede bulunmanız şarttır. Epidural ancak anestezi uzmanları tarafından uygulanabilir. Bu uygulamada serum ve sonda takılması doğum esnasındaki hareketlerinizi kısıtlayabilir. Kan basıncınızın düşmesi baş dönmesine yol açabilir. Bazen etkili bir biçimde uygulanamaz ve tekrar uygulanması gerekebilir.
Petidin
Afyondan elde edilmiş bir anestezik olan petidin, gaz ve havadan çok daha kuvvetlidir Kalçadan enjeksiyon yöntemiyle uygulanır. Karın bölgesindeki hissi kaybettirmeden ağrıyı azaltır Doğumun altı saat içinde gerçekleşmesi bekleniyorsa uygulanmaz.
Avantajları: Çok güçlü ve etkisi uzun süren bir anestezi yöntemidir.
Dezavantajları: Doğuma çok yakın bir zamanda verilmesi bebeğin nefes alma ve beslenme içgüdüsünü etkiler.
Kimyasal olmayan yöntemler Tens makinesi
Derinize yapıştırılan özel pedler aracılığıyla hafif bir elektrik akımı veren TENS makinesi, vücudun doğal ağrı kesicileri olan endorfinlerin salgılanmasını artırır.
Avantajları: Sizin veya bebeğinizin üzerinde herhangi bir yan etkisi yoktur. Gaz ve pelidinle beraber kullanılabilir.
Dezavantajları: Suda doğum esnasında kullanılamaz. Uygulanması geciktiği takdirde etkisi azalır. Bu uygulama karıncalanma ve batma hissini uyaracağı için bunlardan hoşlanmayacağınızı düşünüyorsanız bu yöntemin size göre olup olmadığını bir daha gözden geçirin.
Suda doğum
Gerginlik, ağrıyı artıran bir faktördür. Ilık su doğum esnasında sizi rahatlatır ve sakinleştirirken, bedeninize destek olarak doğuma daha kolay uyum sağlamanızı da sağlar. Suda doğum, komplikasyon riski taşıyan doğumlar için uygun değildir.
Avantajları: Suda doğum yapmak bebeğin dünyaya gelmesi için harika bir yoldur.
Dezavatajları: Bazı hastanelerin doğum havuzları yoktur; sizin hastanenizin varsa bile ihtiyacınız olduğunda kullanımda olabilir. Havuza erken girmeniz doğumu yavaşlatacaktır. Bazı hastaneler, bu konuda uzman bir görevli sizin doğumunuz sırasında mesaide değilse havuzu kullanmanıza izin vermez. Bazı uzmanlar suyun steril olması ve steril kalması konularından emin değillerdir.
Zihin kontrolü teknikleri
Sancılar arasında rahatlamak, ağrıyla başa çıkmak için gereken zihin kontrolü yöntemlerini biliyorsanız çok kolaydır. Nefes alma ve kontrol teknikleri, dikkatinizi ağrıdan uzaklaştırmak için iyi yöntemlerdir. Bedeninizin ağrımayan bölgelerine odaklanmak veya imgelem kurmak da bu tekniklere dâhildir. Şarkı söylemek işinize yarayabilir.
Avantajları: Kendi kendinize yardım edebileceğinize inancınız tamsa, bu yöntemler çok işe yarar.
Dezavantajları: Bu teknikleri daha önce hiçbir yerde kullanmadıysanız, zorlanma ihtimaliniz yüksektir.
Yerçekimini kullanmak
Bebeğinizi doğururken, bu doğal kuvvetten yararlanabilirsiniz Doğum esnasında ayakta, diz çökerek veya oturarak pozisyon almanız bu kuvvetten faydalanmanızı sağlayacaktır.
Avantajları: Bu yöntem rahim ağzının yüzde 25 daha fazla açılmasını sağlayarak doğumu kolaylaştırır.
Dezavantajları: Doğumun ilerleyen aşamalarında yatmak istemeniz ağrıyı artıracaktır. Monitöre bağlıysanız veya epidural kullanacaksanız bu yöntemi kullanamazsınız.
İyi karar verin
Hangi yöntem size uygun ve çekici gelirse gelsin, karar vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Dergilerde, gazetelerde okuduklarınız içinde seçtikleriniz, sizin psikolojinize ve kişiliğinize uygun olan olacaktır. Ancak bedeninize ve bebeğinizin durumuna en uygun olan ve her ikinizin de sağlığınızı koruyacak olan seçenek konusunda en iyi kararı verecek olan kişi, hamilelik sürecinizin ve bebeğinizin takibi en iyi yapan doktorunuz olacaktır. Farklı seçenekleri doktorunuzla konuşarak birlikte karar vermeden, doğum odasına girmeyin. Kaynak: Parents