Güncelleme Tarihi:
Hamilelikten korunmak için uygulanan birçok yöntemden biri de diyafram. Nasıl kullanıldığından etkinliğine kadar önemli bilgiler veren Dr. Pınar Tokatlıoğlu, bu yöntemin diğer yöntemlere oranla biraz daha az koruyucu olduğunu söylüyor.
Diyafram Nedir?
Doğum kontrol yöntemlerinden bazıları bariyer teknikleri olarak adlandırılır. Bunlar sperm hücrelerinin rahim kanalına ulaşmasını engelleyen yöntemlerdir. Diyafram da bunlardan biridir. Doğru kullanıldığında oldukça etkilidir. İnce kauçuktan yapılmış, kenarları sert, kubbe şeklinde bir araçtır. Rahim ağzını örtecek şekilde vaginadan içeriye yerleştirilir. Vaginaya yerleştirildiğinde daire şeklini alır. Spermlerin vajinadan, rahme geçmesini engeller. Aynı bölgeye uygulanan (spermisid) sperm öldürücü jel ya da krem ile birlikte kullanılır. Her zaman birlikte kullanılmasını gerektiren bu jel ve kremler fiziksel olarak engellenemeyen spermleri öldürür.
24 Saatten Fazla Kalmamalı
Doğru kullanıldığında oldukça etkilidir. Doktor muayenesi sonrası kullanmaya engel bir durum yoksa ölçü belirlenip diyafram uygulanmalıdır. İlk uygulamanın doktor veya hemşire tarafından yapılmasında fayda vardır. Cinsel ilişkiden önce yerleştirilir ve ilişkiden en erken altı saat sonra çıkarılır. Tekrarlayan ilişkilerde 6 saat ara verilmesi gerekir. 24 saatten uzun süre vaginada kalmamalıdır. Diyafram yıkanıp kurulandıktan sonra özel kabında saklanarak 2 yıl kullanılabilir.
Anne sütünü etkilemediği için emziren kadınlar da kullanabilir. Bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı da koruyucudur. Özellikle eklenen spermisitler de bu etkiyi artırır.
Kimlerde Kullanılmamalı?
Latex, kauçuk ve spermisid alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Alerjisi olanlarda yanma, kızarıklık, kaşıntı belirtileri olur. Yine sık idrar yolu enfeksiyonu ve vaginal enfeksiyon geçiren kadınlarda, rahmi arkaya dönük kadınlarda, mesanesi ve rahmi aşağıya sarkmış olan kadınlarda kullanılmamalıdır. Cinsel ilişki sırasında yerinden çıkabilir, yerleştirilmesi karmaşık gelebilir. Gebeliği önleyen diğer modern yöntemlere oranla koruyuculuğu nispeten zayıftır (% 85). Kolay bulunamayan, pahallı bir yöntem olması da bir diğer dezavantajıdır.
Kadının öğrendikten sonra kendi kendine uygulayabileceği bir yöntem olması ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu etkisinin de olması ek avantajlarıdır.